23 april 2024

Over twee jaar is het zo ver: de zonsverduistering in de VS van 21 augustus 2017

Tse20170821path

Het pad in de VS met volledige zonsverduistering

Op 21 augustus 2017 zal er in een groot gedeelte van de Verenigde Staten een totale zonsverduistering te zien zijn. De eclips zal zich daarbij achtereenvolgens over deze staten voortbewegen: Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Iowa, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgia, North Carolina en South Carolina. Het vasteland van de VS is het grootste aaneengesloten gebied waar de zonsverduistering overheen zal trekken. Op het maximum zal deze eclips 2 minuten en 40,1 sec. duren, de plek van het maximum bevindt zich tussen de steden Princeton en Hopkinsville, beide gelegen in de staat Kentucky. Hieronder een animatie van de eclips.

Solar_eclipse_animate_(2017-Aug-21)

In westelijk Nederland zal een gedeeltelijke fase van krap 10% voor een korte tijd zichtbaar zijn voor en tijdens zonsondergang. Voor oostelijk Nederland zal dit nog korter duren en er zal alleen tijdens zonsondergang slechts enkele procenten verduistering optreden. Vrij uitzicht op de horizon is van belang voor een goede waarneming in Nederland. Verder naar het westen worden de condities steeds beter, zoals in het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Groenland. Maar in Duitsland en verder naar het oosten is de zon inmiddels onder en is waarnemen van deze verduistering niet meer mogelijk. Meer info over de zonsverduistering van 21 augustus 2017, waar heel veel kennissen van mij naar toe willen gaan, vind je op deze pagina van expert Fred Espenak.

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Sommige landen worden toch wel veel verwend door moeder natuur… Er zal wel een logische ‘orbital dynamische’ verklaring voor zijn, maar het is toch wel cru dat het ene deel van de wereld gedurende een mensenleven de ene na de andere zonsverduistering te ‘verduren’ krijgt.

  Kunnen we niet een crowdfunding doen om de zonsverduistering naar Nederland te halen? Net als met Brian May? 😉

  • Enceladus zegt

   Ha ha ha! Ik zou er best wat voor over hebben. Hoeveel zou het kosten om ergens uit het universum een protoplaneet hierheen te slepen en de Aarde te laten schampen zodanig dat de Aarde een zwieper krijgt en Nederland voortaan op de plaats van Kentucky ligt? 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Of nog beter – en nou gooi ik gelijk maar even de knuppel in het hoenderhok – om een astronomisch gezinde sponsor in huis te halen en dan een Astroblogs-eclipsexpeditie te organiseren naar de VS in 2017.

 2. Emmeloord zegt

  Super deluxe. Ik hou wel van dit soort natuurlijke elementen die de Aarde bereiken.

  In Iowa (Des Moines) zit familie van me, ik ga ze direkt bellen en mijn eclipse brilletje klaar leggen.

Speak Your Mind

*