6 december 2023

Vanavond heldere vuurbol te zien geweest boven Nederland en België

Credit afbeelding: Robert Mikaelyan

Meerdere waarnemers maken melding van een heldere vuurbol, die rond 19.25 uur Nederlandse tijd boven Nederland en België was te zien. Op de Astroblogs kwamen al wat meldingen binnen, maar op de ‘fireball reports‘ pagina van de Internationale Meteor Organization (IMO) staan meer meldingen. De duur van de vuurbol varieert volgens de waarnemers van 3,5 tot 7,5 seconde en de helderheid varieert sterk, de ene zegt -4m, de ander zegt zelfs -22m – dat laatste is helderder dan de Volle Maan! Lezer Marcel zag ‘m boven Enschede verschijnen en z’n kleur was wit. Hij wees mij op de IMO-pagina, waarvoor dank! Op Twitter staan er ook meldingen, zoals deze:

Mochten er meer mensen zijn die ‘m gezien hebben of die er foto’s of wellicht video’s van hebben laat het ons dan weten. De foto hierboven is niet van de vuurbol van vanavond.

Share

Comments

 1. Ik heb hem ook gezien om 23u14 in N/W richting

 2. Toen ik Mijn hond uit liet om iets na elven. (23.00) dacht ik dat er vuurwerk door de lucht ging, een heldere felle bol met een sliert vuur erachter aan – goeree-overflakke : Sommelsdijk
  Deze was trok door de lucht al dalend en was maar een paar seconde zichtbaar, hierna verdween Hij. Had geen idee van dit fenomeen Zag het er precies het zelfde uit als de foto bovenaan dit artikel, dit toen ik terug thuis was gelijk opgezocht, toen zag ik jullie artikel… wat ik Zag was dit ook een vuurbal?

 3. Enceladus zegt

  Mmm, Arie heeft het in zijn artikel over 19:25 uur, maar de reacties hierboven betreffen een veel later tijdstip. Twee vuurbollen op één avond dus?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Arend Nijon zegt

  De grote vuurbal kan uiteindelijk in het zeewater van de Noordzee en de Atlantische Oceaan vallen.
  Op land vallen wordt het heel erg dramatisch en ik en vele miljoenen mensen hopen dat het niet gebeurd.

  • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

   Ik heb de vuurbol niet gezien en er ook nog geen beelden van gezien, maar in vrijwel alle gevallen is het steentje dat de vuurbol veroorzaakt veel te klein om schade aan te richten.

   Een paar jaar terug in Chelyabinsk was een steen van 17 meter als ik me niet vergis. Dat was pas een grote (en tegelijkertijd een kleintje…) en daarbij was het niet het neerstorten wat schade veroorzaakte, maar het in de lucht ontploffen wat veel glasschade (en daarmee snijwonden) opleverde.

 5. Rond 19 uur gezien in Kortrijk (België)

  Mooi exemplaar! Zeer duidelijk te zien, was dan ook open lucht.

 6. Heel helder, krachtig en flitsend gezien op IJburg vanuit de richting IJsselmeer, over Diemerparklaan richting het westen over de stad (Amsterdam)

 7. Kenny Mertens zegt

  Toen ik vannacht (27/10) omstreeks 23u15 naar huis reed vanuit Limburg BE, zag ik een helder licht, het leek inderdaad op een vuurpijl, maar ik had snel door wat het was.
  Heeft iemand een idee waar deze terecht gekomen is ?

 8. Ik heb hem inderdaad gezien rond half 8 toen ik hout naar binnen aan het tillen was. Plots verscheen er een enorme felle lange streep als een vallende ster, maar dan nog feller en ging heel lang door. Aan het eind spatte die uit elkaar in meerdere brokken en verdween. Leek bijna wel een vuurpijl.

 9. Rond 19.20 gezien in Nijmegen, helder wit bolletje met lange staart. Ging in zuidwestelijke richting. Verdween uit het zicht omdat ik tussen de huizen fietste.

 10. frans van ravestein zegt

  gisterenavond (17 0ctober 2015) rond 19.30 was ik naar 2 f-16’s van de vliegbasis volkel aan het kijken, die aan het avondvliegen waren.
  terwijl zij bezig waren met schijnaanvallen, meende ik opeens een derde f-16 te zien, die voor mijn gevoel tussen de andere twee doorvloog. (wat heel ongebruikelijk is).
  maar dit object werd steeds groter en ging ook veel sneller,voor mijn gevoel komende uit noord-oostelijke richting vliegend naar het westen….
  op het laatst kwam er een soort staart aan…en zag het object in 3 a 4 stukken uit elkaar vallen….
  men kon heel goed zien dat de stukken verbranden, met grote lichtflitsen……
  heel apart om te zien,….ik heb wel vaker vallende sterren of iets dergelijks gezien, maar deze scoorde bij mij een 10
  groetjes frans.

  p.s.
  kan iemand mij vertellen of het werkelijk om een meteoriet ging?….of was het misschien ruimteafval?
  b.v.d

  • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

   Ruimteafval gaat meestal een stuk langzamer met een vergelijkbare verplaatsing aan de lucht zoals een vliegtuig. Heb je het ISS wel eens zien overkomen? Die verplaatsingssnelheid ongeveer.

 11. We hebben het hier blijkbaar over 2 verschillende meteoren. Die van 23:14 heb ik gezien vanuit de wagen in Nederlands Limburg (rond Geleen, op de autosnelweg naar België). Volgens mij had-ie een groenachtige schijn. Magnitude beduidend helderder dan bijvoorbeeld Venus. Verdween op zo’n 20° boven de waarschijnlijk zuidwestelijke horizon (in ieder geval links vooraan op de E314 autobaan richting België). De radiant/oorsprong leek (voor zover ik vanuit een rijdende wagen kon oordelen) op een as te liggen die ongeveer vanuit de richting kwam van waar de maan zich toen (een eindje verderop) bevond.

 12. Helaas niets gezien! Fijn dat dit wordt gemeld!

 13. Juliette zegt

  Rond 20.10 a 20.15 gezien. Was niet blauw maar geel/wit. Woonachtig in Hoogerheide. Duur: 0,5 a 1 seconde

 14. Ik werd vannacht ineens wakker rond 03:50 zag ik in de hoek van mijn raam
  achter de rolgordijn flitsingen net als vuurwerk sterretjes heeft even geduurd.
  Daarna na 10 seconden gebeurde dat weer.Ik keek uit de raam zag niks erg mooi en spannend was dat!!Ik woon in een flat 8 verdieping kan deze dag nooit vergeten ben benieuwd wat het was.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d