24 juli 2024

Rosetta zal volgend jaar neerstorten op de komeet

Rosetta Philae 67P

De komeetverkenner Rosetta heeft de afgelopen maanden bijzonder tot de verbeelding gesproken, maar ooit zal het gedaan zijn met dit bijzondere staaltje technologie. Wat moet er dan met Rosetta gebeuren? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft gisteren bekend gemaakt dat in september 2016, als de brandstof van de ruimtesonde verbruikt zal zijn, Rosetta terecht zal komen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Tijdens de afdaling, die zo langzaam mogelijk zal gebeuren, zal Rosetta foto’s kunnen maken en metingen kunnen verrichten met een groter detail dan ooit tevoren.

De Rosetta-ruimtesonde is meer dan tien jaar geleden gelanceerd, maar bereikte pas in de zomer van vorig jaar de komeet. Een paar maanden later werd de Philae-lander losgelaten, die vervolgens hortend en stotend aan het oppervlak terecht kwam. Na slechts 57 uur lang gegevens verstuurd te hebben, viel Philae plotseling stil. Sindsdien is de lander niet langer actief, hoewel afgelopen juli heel eventjes een “Hello World” signaal ontvangen werd. Gelukkig heeft Rosetta zelf zo’n 14 maanden lang onafgebroken gefunctioneerd. In die maanden heeft onze kennis van deze ijzige hemellichamen een enorme vlucht genomen.

De komeet 67P blijkt een fascinerende mini-wereld te zijn, compleet met complexe oppervlakte-dynamiek, organische chemie en zelfs oer-zuurstof! Om maar te zwijgen over een eigen weersysteem. Zo rond september 2016 zal Rosetta door z’n brandstofvoorraad heen zijn geraakt. Voor die tijd zal ESA de ruimtesonde stapsgewijs steeds dichter tot de komeet gemanoeuvreerd hebben.

Share

Speak Your Mind

*