25 mei 2024

The Age of Aquarius

Credit: Urania.be

Gisteren (Tweede Kerstdag) luisterde ik naar de Top 2000 en op nummer 1644 was ‘Aquarius / Let the Sunshine in‘ te horen, van The 5th Dimension, al weer uit 1969. Het komt uit de musical Hair en is een medley van de twee platen Aquarius en Flash Failures. Niemand heeft het genoemd bij de Astro-Top 25 van dit jaar, welke gisteravond is afgesloten, en da’s vreemd, want de achtergrond van dit nummer is eigenlijk astronomisch. Ik vermoed dat de reden is dat het nummer al vanaf het begin ‘gekaapt’ is door de astrologie, net zoals waar het allemaal om draait, namelijk het Watermantijdperk. Zoals iedereen weer wijst de aardas van de aarde in noordelijke richting naar de Poolster, de ster ? Ursae Minoris in het sterrenbeeld Kleine Beer.

Credit: Wikipedia

Nu staat de noordelijke ‘hemelpool’ vlakbij de Poolster, de afstand tussen beiden, pakweg 40,2′, is klein. Maar doordat de aardas een bepaalde schommeling meemaakt, de precessie geheten, wijst de aardas niet altijd naar de Poolster. Omstreeks 2800 v.Chr. was Thuban (alpha Draconis) de poolster, toekomstige noordelijke poolsterren zijn gamma Cephei (4145) en Adleramin (alpha Cephei, 7530), over 25 770 jaar zal de hemelpool weer ongeveer met Polaris samenvallen – de periode van de precessie is 26.000 jaar (zie de afbeelding hierboven).

dimension

De zogeheten equinoxen, de momenten waarop de winter overgaat in de lente en omgekeerd de zomer in de herst, als  de dagen en nachten overal even lang zijn, zullen door de precessie ook verschuiven en  dat heet de precessie van de equinoxen. Op dit moment ligt het Lentepunt’ in het sterrenbeeld Vissen, waar het volgens berekeningen door de Belgische sterrenkundige Jean Meeus al in 68 na Christus arriveerde. Je ziet ’t punt liggen in de afbeelding bovenaan, net voorbij ‘2000’. Door de precessie schuift dat punt met de tijd naar rechts op en het volgende sterrenbeeld wat daar ligt is Waterman (Aquarius), ah het sterrenbeeld van dat nummer! En dan komen we automatisch bij dat nummer uit de Top 2000 en bij de astrologische opvatting over de precessie der equinoxen. Die geloven namelijk dat het lentepunt al in het sterrenbeeld Waterman gelegen is of daar binnenkort zal komen – de twaalf sterrenbeelden van de Dierenriem worden in gemiddeld 2160 jaar doorlopen – en dat we dan als mensheid een nieuw tijdperk zullen ingaan, zoals in het nummer zo wordt verwoord:

“This is the dawning of the age of Aquarius Age of Aquarius Aquarius! Aquarius!Harmony and understanding Sympathy and trust abounding No more falsehoods or derisions Golden living dreams of visions Mystic crystal revelation And the mind’s true liberation”

Yeah, peace brothers and sisters, hallelujah. 😀 Eén probleempje voor de astrologen: gebaseerd op de grenzen van de sterrenbeelden, zoals in 1928 gedefinieerd door de Internationale Astronomische Unie (IAU), zal het lentepunt pas in 2597 het sterrenbeeld Waterman bereiken – berekend door Meeus, die we ook kennen van de jaarlijkse Sterrengids. We moeten dus nog 582 jaar wachten voordat het zo ver is. En zoals ik eerder al heb betoogd klopt er van die twaalf sterrenbeelden van de dierenriem ook weinig, want zoals we aan de kaart hieronder eenvoudig kunnen zien passeert de zon aan de hemel niet twaalf, maar dertien sterrenbeelden.

Credit: strdu.com

Je ziet dat de zon ook in het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus) komt, langere tijd dan z’n passage door het sterrenbeeld Schorpioen. Afijn, het is een leuk nummer, dat Aquarius / Let the Sunshine in, maar het moment dat het lentepunt Waterman binnengaat is nog ver weg. Wat mij betreft wacht de mensheid niet tot dat moment om tot harmonie en sympathie voor elkaar te komen, maar beginnen we daar nu al mee! Ik sluit even af met het nummer, zoals te zien in de film Hair:

Share

Comments

 1. Ik schaam mij diep…
  Als dj heb ik nog mee geholpen dit een hit te laten worden 🙂
  ik wordt seniel,, dat ik hier niet aan gedacht heb 🙂
  Wel valt op, dat ze in de flower power tijd, best wel “ruimtelijk” dachten 🙂

  • Huh, ben jij DJ geweest? Wat leuk. Bij een bekende zender?

   • Nou, niet echt, wel in vele discotheken, tot mijn diensttijd (1973), gedraaid.
    Daarna(ast) ook nog verschillende piratenzenders gehad.https://youtu.be/g8DrfjqiYrY

    Later als drummer, toetsenist en zanger nog in verschillende bands gespeeld.
    Thans muzikant in ruste… 🙂

    Om naar sterren te kijken is leuk,
    om er een te zijn is ook best wel aardig 🙂

    • Leuk, zo’n muzikale geschiedenis. 😃

     • J.v.Kuilenburg zegt

      De redenering is niet correct. Astrologen hebben geen boodschap aan de sterrenhemel zoals we die buiten zien. En helemaal niet aan wat de IAU aan indelingen afspreekt. Zij verdelen (net als in de oudheid) de ecliptica in 12 gelijke delen en kennen daar “tekens” aan toe met namen afgeleid van de naburige sterrenbeelden van twee millennia geleden. Dat is inmiddels flink verlopen, en geen astroloog zal je dan ook mee naar buiten nemen op je geboortedag om uit te duiden in welk sterrenbeeld de zon staat, en op je geboorte-uur hoe je ascendant op komt. Voor hen begint dus het Aquarius tijdperk als het lentepunt (door de precessie) de grens van het teken Vissen en Waterman passeert, en niet de IAU afgesproken grens.

 2. Welke redenering ze ook volgen – die van de IAU van nu of die van de Soemerieërs duizenden jaren geleden – het is allemaal gebakken lucht, die astrologie. Leuk verdienmodel, maar wetenschappelijk van geen waarde.

Speak Your Mind

*