20 april 2024

Het zoemt rond: LIGO zou zwaartekrachtsgolven hebben ontdekt – wellicht van botsende zwarte gaten! [Update]

Een voorstelling van botsende zwarte gaten. De grafiek eronder laat zien hoeveel zwaartekrachtsgolven daarbij met een bepaalde golflengte ontstaan volgens twee modellen. Credit: UMD/AEI/Milde Marketing/ESO/NASA

[Update 20 januari 2016] Lubos Motl is één van de bronnen van het gerucht dat LIGO twee gebeurtenissen zou hebben gezien, die wijzen op zwaartekrachtsgolven van twee botsende en samensmeltende zwarte gaten, zoals in de blog hieronder beschreven. Vandaag komt hij met een nieuwtje: op donderdag 11 februari zouden we meer te horen krijgen in de vorm van een bekendmaking. Nou we zijn razend nieuwsgierig. The Reference Frame.

We hadden een poosje terug al geruchten dat wetenschappers met de vernieuwde LIGO detector in de Verenigde Staten zwaartekrachtsgolven of gravitatiegolven hadden ontdekt, maar nadat we daar een poosje niets meer over hadden gehoord steken de geruchten afgelopen dagen weer opnieuw de kop en in dit keer vanuit verschillende bronnen. Zo meldt de natuurkundige Lubos Motl op zijn website – The Reference Frame – dat iemand die op zijn site reageert en waarvan hij de naam kent gemeld heeft dat men met LIGO (dat staat voor het Interferometer Gravitational-Wave Observatory; september vorig jaar gestart in z’n advanced fase) twee ‘events’ heeft waargenomen, die duiden op zwaartekrachtsgolven. Dergelijke golven zijn rimpels in de ruimtetijd – letterlijk rimpels in het weefsel van de ruimte en tijdsdimensies, een voorspelling van Albert Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie uit 1915 – en ze ontstaan door zeer extreme gebeurtenissen. In dit geval zouden de golven zijn ontstaan door de botsing van twee zwarte gaten, ieder zwaarder dan tien zonsmassa’s. De bevestiging van het gerucht komt van gerenommeerde sterrenkundigen, die erover op Twitter vrolijk op los twitteren:

Zo zou de botsing en vervolgens het ‘smelten’ van twee zwarte gaten in z’n werk gaan, de ene drie keer zo zwaar als de ander:

Het gerucht dat enkele maanden geleden de ronde deed schijnt overigens een nep-signaal te zijn geweest, een signaal dat door de leidinggevenden van LIGO in het geheim kan worden ingebracht, zonder dat de wetenschappers het weten – de zogeheten “Blind Injection stress tests“. Ze doen dat af en toe om het team alert te houden en te kijken of ze goed opletten. Toen was één van die betrokken wetenschappers niet zo snugger, want hij/zij lekte dit bericht, wat dus vals bleek te zijn. Lawrence Krauss tweet dat het dit keer niet om zo’n nepsignaal gaat:

[Update 21.45 uur] Alan Weinstein, hoofd van het wetenschappelijke LIGO team van Caltech, liet in reactie op de geruchten per mail het volgende weten:

“My response to you is no more or less than the official one, which is the truth: ‘We are analyzing 01 data and will share news when ready.’ I’d say that it is wisest to just be patient.

Nou, geduld hebben we hoor. 🙂 Bron: The Reference Frame + Gizmodo.

Share

Comments

  1. Wat heeft dat voor consequenties voor de hypothese van Erik Verlinde met zijn “emergente informatie zwaartekracht” hypothese ?

    • Goede vraag, waar ik nu zo 1-2-3- even het antwoord niet op weet. Mochten de zwaartekrachtsgolven worden ontdekt dan is dat in ieder geval (weer) een bevestiging van de algemene relativiteitstheorie van Einstein, die deze golven in 1916 voorspelde. Het bestaan van de golven is indirect al bewezen en wel in 1974 door Hulse en Taylor aan de hand van een dubbelster, waarvan één component een pulsar is. De hoeveelheid weggelekte zwaartekrachtsstraling die door hen werd gemeten was precies de hoeveelheid die door de ART was voorspeld. Wat Verlinde hier voorspelt weet ik niet.

  2. Net nog een update aan toegevoegd: hou 11 februari a.s. in de gaten!

Speak Your Mind

*