25 februari 2024

Alle 18 spiegels van de James Webb Space Telescope zijn bevestigd

robotic-arm

Credits: NASA/Chris Gunn

Alle 18 hoofdspiegels van de James Webb Space Telescope (JWST), de opvolger van de sinds 1990 actieve Hubble Space Telescope (HST), zijn bevestigd op het raamwerk van de telescoop. De van beryllium gemaakte spiegels, voorzien van een coating van goud, zijn met zeer nauwkeurige precisie in dat raamwerk getild en geplaatst door een robotarm, die de ‘Primary Mirror Alignment and Integration Fixture’ wordt genoemd. Hierboven zie je hoe die robotarm één van de hexagonale spiegels op z’n plaats zet. Hieronder een video van Scientific American over de JWST, de volgende-generatie-ruimtetelescoop, welke in oktober 2018 met een Europese Ariane V raket zal worden gelanceerd.

OK, vanaf eind 2018 gaat die JWST de ruimte in, om vanaf Lagrangepunt L2, anderhalf miljoen km verwijderd van de aarde, onderzoek te doen aan de verste en vroegste sterren en sterrenstelsels in het heelal. De Hubble ruimtetelescoop kan dan met pensioen. En daarna, als de JWST na zoveel jaar op is en met pensioen gaat? Dan krijgen we de High-Definition Space Telescope (HDST). 😀 Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Is de naam veranderd? Het was toch James Webb?

  2. Hubble met pensioen.. klinkt eigenlijk best jammer gezien wat hubble ons gebracht heeft. Ik weet dat deze nieuwe telescoop nog betere plaatjes kan maken.. maar het wordt toch een beetje een emotioneel afscheid van de telescoop die ons inzicht in het universum compleet verandert heeft en een grote inspiratie was om ons als mensheid nog meer te gaan verdiepen in het universum omdat we eigenlijk nog maar heel weinig wisten.
    Jammer dat ze hem niet terug naar de aarde kunnen halen 🙂 .

  3. GigaGerard zegt

    Dit gaat zo mooi zijn de plaatjes die hiermee gemaakt worden. Infrarood, zijn er ook kleurverschillen waarneembaar in infrarood met deze telescoop? Of is het zwart-wit, alleen intensiteitsverschil?

Speak Your Mind

*