Honderden relatief nabije sterrenstelsels zijn voor het eerst bestudeerd in het kader van het onderzoek naar een mysterieuze zwaartekrachtanomalie die De Grote Aantrekker genoemd wordt. Het gaat om 883 sterrenstelsels die zich, vanaf ons perspectief, precies achter de nevels en stofwolken van de Melkweg bevinden, in de zogenaamde Zone of Avoidance. Sommige van die stelsels, die allemaal op een afstand van maximaal 250 miljoen lichtjaar staan, zijn nooit eerder waargenomen. Hopelijk kunnen de nieuwe sterrenstelsels ons meer vertellen over de aard van de Grote Aantrekker, een mysterieuze regio die de Melkweg en honderdduizenden andere sterrenstelsels naar zich toe lijkt te trekken. Niemand weet wat de Grote Aantrekker precies is, hoewel een aantal grote superclusters van sterrenstelsels die richting op staan. Mogelijk zijn die dus verantwoordelijk voor de aantrekkingskracht, waardoor de Melkweg met een snelheid van meer dan twee miljoen kilometer per uur tegen de uitdijing van het heelal in beweegt. Bij het recente onderzoek zijn nog meer grote structuren ontdekt die wellicht bijdragen aan de Grote Aantrekker, waaronder drie nieuwe groepen van sterrenstelsels (die NW1, NW2 en NW3 zijn gedoopt) en twee nieuwe clusters (CW1 en CW2). De stelsels en clusters zijn ontdekt door te speuren naar de zwakke 21 cm-radiostraling die wordt uitgezonden door koude wolken van waterstofgas in de sterrenstelsels – straling die niet door galactisch stof wordt geadsorbeerd. Bron: International Center for Radio Astronomy Research.
… waardoor de Melkweg met een snelheid van meer dan twee miljoen kilometer tegen de uitdijing van het heelal in beweegt.
Snelheid is afstand per tijdseenheid. Welke tijdseenheid is dit hier? Of is dit de reeds opgebouwde afstand vanaf de oerknal?
Dat is in km/uur
bladiebladieblamijnreplymoetlanggenoegzijn
Ps, die snelheid (of eigenlijk “velocity” wat snelheid + richting heeft) is t.o.v. de CMB rest frame en de Hubble Flow https://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way#Velocity
Zou de grote aantrekker een super zwaar zwart gat kunnen zijn? Kunnen de sterrenstelsels, met hun eigen zwarte gaten in het centrum, samen zijn gegaan en een gigantisch zwart vormen?
Zou de grote aantrekker een super zwaar zwart gat kunnen zijn? Kunnen de sterrenstelsels, met hun eigen zwarte gaten, samen zijn gegaan en een gigantisch zwart vormen? Er zijn daar veel sterrenstelsels dus botsingen zullen daar zeker voorkomen
Nee, ik denk eerder aan een enorme cluster van sterrenstelsels, elk stelsel met een superzwaar zwart gat in z’n centrum.