23 maart 2019

Zwarte gaten verbannen materie naar kosmische leegtes

A slab cut from the cube generated by the Illustris simulation. It shows the distribution of dark matter, with a width and height of 350 million light-years and a thickness of 300000 light years. Galaxies are found in the small, white, high-density dots. Een dwarsdoorsnede van een Illustris-simulatie, met een kubusheelal

Reacties

 1. http://Rinus%20Baggermans zegt

  Ja, en zo gebeurt dat ook met donkere materie en donkere energie.

 2. http://Sippie zegt

  Bijna iedereen neemt maar klakkeloos aan dat donkere materie en donkere energie echt bestaan. Waar blijft het bewijs? Tot nu toe is men er niet in geslaagd het bestaan van donkere materie en/of energie aan te tonen, ondanks verwoede pogingen daartoe. Is er echt niemand in staat om te komen met een meer aannemelijke verklaring voor hetgeen we in het universum waarnemen dan spookachtig niet waarneembaar spul dat niet interacteert met “gewone” materie? Of worden mensen zoals de astronoom Arpin, die met bewijs tegen het bestaan van donkere materie en energie durft te komen, gewoon genegeerd of zelfs weggehoond?

  • http://rudiev zegt

   Eigenlijk loop je vooruit op de verklaringen. Men neemt effecten of gevolgen waar en houdt daar donkere materie of donkere energie voor verantwoordelijk, maar wat het verder is weet niemand.
   We missen bepaalde hoeveelheden massa of nemen ergens zwaartekracht waar waar we nergens iets van materie zien: donkere materie.
   Het universum schijnt uit te zetten en doet dit in een versneld tempo: donkere energie.

   Aan het bestaan van de waargenomen effecten hoef je niet te twijfelen, anders had men de termen niet verzonnen, wat het is hoef je nog niets van aan te nemen zolang er geen sluitend bewijs is.

   • http://Sippie zegt

    Ik twijfel niet aan de waarnemingen. Wèl aan de interpretatie daarvan. Donkere materie en donkere energie lijken mij een tè ver gezochte verklaring voor de waargenomen effecten. Het lijkt op het toveren van een konijn uit een hoge hoed om te verklaren waar de vermiste bos peen is gebleven.

    • http://K.J. zegt

     Er is geen interpretatie. Het wil alleen maar zeggen dat er “iets” moet zijn wat de waarnemingen kan verklaren (rotatie-curve van sterrenstelsels en de versnellende expansie). Omdat men geen flauw idee heeft wat de oorzaken zijn (o.a.), heeft het de naam donkere materie/energie gekregen. Maar wat het precies is, daar is men naar op zoek. En natuurlijk zoeken ze in de richting van mogelijke kandidaten.

     Ze hadden het net zo makkelijk “onverklaarbare zwaartekracht” en “onverklaarbare energie” kunnen noemen….was op hetzelfde neergekomen

    • http://rudiev zegt

     Ok, maar in je vorige reactie vraag je om bewijs. En in het geval van donkere materie en donkere energie is de waarneming juist een bewijs, we hebben alleen nog geen sluitend bewezen theorie.

     En waarom zijn donkere materie en donkere energie te ver gezochte verklaringen voor de waargenomen effecten? We weten niet eens wat donkere materie of donkere energie is, dus hoe kan de verklaring te ver gezocht zijn, voor nu zijn het enkel naampjes voor een aantal waarneming, niet meer en niet minder.

 3. http://Folkert zegt

  Zwarte gaten laten materie in het niets (van het zwarte gat) verdwijnen, echter voor wat hoort wat, er
  hoort evenwicht te zijn.
  Daarom veronderstel ik dat naast materie en ook een relevante hoeveelheid ruimte/tijd verdwijnt uit
  ons universum. Effect daarvan is dat de ruimte/tijd steeds ijler wordt en het lijkt alsof het uitdijt.
  (hersenspinsel van een niet terzake deskundige)

  • http://Sippie zegt

   Mijn complimenten Folkert! Een heel leuke en originele gedachte. Zulke ideeën zouden de ter zake deskundigen ook eens moeten hebben.

   • http://K.J. zegt

    Zwarte gaten vernietigen materie en zetten het om in energie, geheel volgens de regels van E=MC2

    Die energie zit in de heftige verstoring van de ruimte-tijd. Daarom kan een zwart gat ook groeien en steeds sterkere zwaartekracht laten zien. Die zwaartekracht, zoals wij het waarnemen, komt niet door de aanwezige massa (die is weg) maar door de verstoring van ruimte-tijd.

    Als zwarte gaten materie in het niets laten verdwijnen, zouden ze niet groter kunnen groeien

  • http://rudiev zegt

   Als er evenwicht hoort te zijn en er naast materie ook ruimtetijd verdwijnt, hoe kan de ruimtetijd dan ijler worden? Er verdwijnt volgens je evenwichtprincipe dan toch een gelijke verhouding materie en ruimtetijd om het evenwicht te behouden, dus de íjlheid’ blijft dan toch hetzelfde?

   Ongeacht deze opmerking legt K.J. al uit dat materie niet verdwijnt en je veronderstelling volgens de huidige stand van zaken al niet klopt. 🙂

  • http://Folkert zegt

   Correctie : ipv de opmerking er verdwijnt ruimte-tijd had ik moeten zeggen er ontstaat ruimte-tijd, dat zorgt voor een grotere vervorming van de ruimte-tijd met als gevolg en toename van de zwaartekracht.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.