17 april 2024

ExoMars missie deel 1 vanochtend gelanceerd

Credit foto: ESA-Stephane Corvaja, 2016

Vanochtend om 10.31 uur Nederlandse tijd is vanaf lanceerbasis Bajkonoer Cosmodrome in Kazachstan het eerste deel van de Europese ExoMars missie gelanceerd, ExoMars 2016. Op dat moment werden de twee onderdelen van ExoMars 2016 met een Proton-M raket de ruimte in gebracht, de Trace Gas Orbiter (TGO), een satelliet die in een baan om Mars gaat draaien, en Schiaparelli, een kleine lander waarmee ESA landingstechnieken wil testen (zie afbeelding hieronder).

ExoMars 2016: De Trace Gas Orbiter met al z’n instrumenten en Schiaparelli. Credit:
ESA/ATG medialab.

De satelliet gaat methaan in de ijle atmosfeer van Mars meten. Dat onderzoek is belangrijk omdat het methaan een biologische oorsprong zou kunnen hebben, dus wellicht wijzend op (vroeger bestaand) leven op Mars. De TGO heeft apparatuur aan boord die duizend keer gevoeliger is dan instrumenten die tot nog toe zijn gebruikt. Over zeven maanden zal ExoMars 2016 aankomen bij Mars – op 19 oktober 2016 om precies te zijn. ExoMars 2016 is het eerste deel van de ExoMars missie. Het tweede deel is de Europees-Russische ExoMars 2018 missie. Hieronder videobeelden van de lancering vanochtend.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Ik ben vanmorgen bij ESA in Noordwijk aanwezig geweest. Ik zal er straks nog even een blog aan wijden.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Adam Jong zegt

   Dat moet wel een heel bijzondere indruk op je hebben gemaakt, om zoiets op deze wijze bij te wonen, alsof je er rechtstreeks bij was en er naar stond te kijken!
   Super, de technische mogelijkheden van vandaag de dag.
   Ik ben al tevreden met de beelden via het internet!

Speak Your Mind

*