24 februari 2024

Er zit een sterretje in de ruit van het ISS

sterretje in ISS

Oeps! De Britse astronaut Tim Peake kwam in een ruit aan boord van het Internationale Ruimtestation ISS bovenstaand sterretje tegen. Nu zie je in het ISS wel meer sterretjes, maar niet van dit soort. Het bellen van Carglass is er op die hoogte ook niet bij – nou ja, je kunt gerust bellen, maar verwacht geen snelle service (tenzij de baas van Carglass bevriend is met Elon Musk o.i.d.) Gelukkig kan het weinig kwaad: het sterretje is veroorzaakt door de inslag van een kosmisch stofdeeltje en de speciale multi-gelaagde ruiten van het ISS kunnen heel wat hebben! Het wordt pas echt benauwd bij de inslag van deeltjes van meer dan een centimeter in doorsnede, waarmee apparatuur beschadigd kan raken of, erger nog, een barst kan komen in het beschermende schild rondom het ruimtestation. Maar zo’n klein sterretje als op bovenstaande foto, daar raken de astronauten niet door van slag 🙂 Carglass kan dus aan de grond blijven.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Toch zou ik me niet helemaal veilig voelen als ik daar boven zat. Dit kunnen ze nog navertellen, maar slaat er daadwerkelijk een keer een serieuze steen in, dan is het gelijk afgelopen uit….

  Jaren geleden kreeg ik in Duitsland onder een spoorwegviaduct bij een snelheid van 60 km/uur (file-achtig verkeer) een steen op mijn voorruit. Die hield het (er zat wel een enorme ‘ster’ in, zeg maar rustig formaatje Betelgeuze) en ik ook (wel flink geschrokken, maar ik hield het stuur recht), maar wat als zo’n steen niet met 60 km/uur komt aanzetten maar met de snelheid waarmee ISS beweegt?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  PS: mensen in een cabriolet beseffen vermoedelijk niet welk risico ze lopen…

 2. Als ik de reclames van Carglass moet geloven zal zo’n sterretje vroeg of laat altijd doorscheuren.

  Maar ja, die willen natuurlijk ook heel graag mij een autoruit leveren.
  Heb in mijn vorige auto 3 jaar gereden met een heel klein sterretje in de voorruit en als de nieuwe eigenaar de ruit niet heeft laten repareren of vervangen, dan ben ik ervan overtuigd dat het sterretje er nog net zo zit.

 3. Wouter zegt

  Lijkt me ook wel een serieus risico bij ruimtewandelingen. Met alleen zo’n ruimtepak als bescherming is er niet veel voor nodig bij die snelheden. Een verfschilfertje wordt een soort kogel.

Speak Your Mind

*