17 april 2024

Sporen van 120 meter hoge mega-tsunami’s op Mars ontdekt

Credit: NASA/JPL-Caltech/GSFC – Public Domain

Dat er vroeger een primitieve oceaan op Mars moet zijn geweest, die meer water bevatte dan de Noordelijke IJszee en een groter deel van het planeetoppervlak besloeg dan de Atlantische Oceaan op aarde, bleek maart 2015 op basis van onderzoeksresultaten behaald met ESO’s Very Large Telescope, en instrumenten van de W.M. Keck-sterrenwacht en NASA’s Infrared Telescope Facility. Nieuw onderzoek – deze week gepubliceerd in Nature – laat nu zien dat men sporen heeft gevonden van twee megagrote tsunami’s, die 3,4 miljard jaar geleden op Mars moeten hebben plaatsgevonden, nadat twee grote objecten insloegen op Mars. Het gaat om een oceaan op het noordelijk halfrond en een team van het Planetary Science Institute in Arizona (VS) onder leiding van Alexis Rodriguez heeft op basis van foto’s van Arabia Terra en de Chryse Planitia laaglanden aanwijzingen voor de mega-tsunami’s gevonden.

Credit afbeelding: Alexis Rodriquez

Van de kustlijn van de oeroude oceaan ontbreken hier en daar sporen en dat komt volgens Rodriguez’ groep omdat daar de tsunami’s hebben plaatsgevonden. Met golfhoogtes van 120 meter zouden de tsunami’s tot honderden kilometers landinwaarts zijn doorgedrongen. Bij het terugtrekken van het water ontstonden lob-vormige structuren en diepe uitgesleten geulen, zoals te zien op de foto hierboven.

Het blauwgekleurde gebied is waar vroeger een oceaan moet zijn geweest op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech/GSFC – Public Domain

Men denkt dat twee grote inslagen van planetoïden, die binnen een periode van enkele miljoenen jaren plaatsvonden ná de periode van het zogeheten Late Heavy Bombardment, in de oceaan van Mars de tsunami’s deed ontstaan. De kraters die ontstonden moeten zo’n 30 km groot zijn geweest en de vloedgolven 120 meter (de vloedgolven na de zeebeving bij Japan in 2011 waren 39 meter hoog). Door de inslagen trad ook een kleine klimaatomslag op Mars op, waarbij de temperaturen daalden en de zeespiegel daalde. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. 🙂 van links naar rechts gezien, licht Mars ongeveer 15 mm verder 🙂

 2. Folkert zegt

  Kraters van wel 30m en Vloedgolven van 120m ?????
  Mardi, sorry, maar ik snap niets van jouw opmerking.

  • Folkert, je hebt gelijk, die 30 meter klopt niet. Dat moet 30 km zijn, ik heb de bron waar ik dat vond er direct bij gezet. Die 120 meter (Engels: 400 ft) klopt wel.

 3. Ik kan er ook niet veel van bakken…..?

  Doel je op de reistijd van het licht, zodat Mars eigenlijk al een stuk verder is in zijn baan om de Zon? If so, dan is dat wel ietsje meer dan die 15mm 🙂 Zal eerder iets van 20.000km zijn

  Ps, licht = fotonen, en ligt = liggen

 4. Het is een cryptische omschrijving van een spelfout in de laatste regel,
  die Arie intussen al verbeterd heeft. Mars stond geschreven als Nars.
  op het toetsenbord is dat ongeveer een verschil van 15 mm 🙂

  (ja, ja, ik weet het, hij is flauw 🙂 )

  • Enceladus zegt

   Da’s wel een heel erg cryptische, Mardi!
   Had ik er niet uitgehaald. Arie’s slip of the keyboard had ik wel gezien en aangepast.

   @Arie: zou die inslagkrater nog terug te vinden moeten zijn?

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*