14 april 2024

Omgekeerde stroombeddingen op Mars zijn fossielen uit een nat verleden

inverted channel mars

Stroomgeul op Mars. Deze ligt hoger dan het omringende landschap.

Wetenschappers hebben uitgestrekte stelsels van gefossiliseerde rivierbeddingen aangetroffen aan het oppervlak van de planeet Mars, hetgeen lijkt te suggereren dat de Rode Planeet zo’n vier miljard jaar geleden warm en nat moet zijn geweest. Het gaat in totaal om 17.000 kilometer aan rivierbeddingen die ontdekt zijn op de noordelijke laagvlakte Arabia Terra. Wetenschappers hebben sinds de jaren ’70 een groot aantal beddingen en valleien gevonden op Mars en deze zijn vermoedelijk uitgekerfd door stromend water aan het oppervlak, net als op aarde. Arabia Terra liet geen bewijs zien voor stroomkanalen, maar daar is verandering in gekomen. Men heeft Arabia Terra namelijk in een veel hoger detail gefotografeerd dan ooit mogelijk is geweest, met een resolutie van zes meter per pixel (voorheen was het maximum zo’n honderd meter per pixel). Hieruit blijkt dat in een gebied ter grootte van Brazil

Share

Speak Your Mind

*