22 maart 2023

Zo, de boodschap van de aarde naar Polaris is verzonden

Polaris. Credit: Giuseppe Donatiello – Polaris comp.

Gisteravond om 22.00 uur Nederlandse tijd is ‘ie verzonden, de 27.653.733 byte grote boodschap van de aarde, die naar Polaris (? Ursa Minoris) is gestuurd, de hoofdster van het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minor). Het zenden van deze kosmische #messageinabottle gebeurde met ESA’s Cebreros 35m radiostation in Spanje en het nam 866 seconde in beslag om alles bij een vermogen van 20 kW uit te zenden. Aankomst van de boodschap – de ‘Simple Response to an Elemental Message, een idee van de Universiteit van Edinburgh, het Royal Observatory van Edinburgh en het UK Astronomical Technology Centre (UKATC) – bij de geadresseerden is in het jaar 2450. Yep, je leest het goed, 2450, da’s over pak ‘m beet 434 jaar. Dat is namelijk de afstand tot Polaris, 434 lichtjaar. Dan moeten de Polarianen de boodschap vervolgens decrypten en een antwoord terug schrijven en zenden. De reactie van dat volkje kunnen we dus op z’n vroegst verwachten in 2884. Mmmm, nog even geduld mensen! De boodschap heeft overigens inmiddels al het zonnestelsel verlaten, dus dat schiet op. 😀

Meer info: A simple Response.’, ‘Zo, de boodschap van de aarde naar Polaris is verzonden’, 0, ‘, ‘publish’, ‘open’, ‘open’, ‘, ‘zo-de-bood

Share

Comments

 1. Totale onzin, dit dus echt zinloos. Als er iets “levends” is moet de boodschap ook nog “begrepen” worden…
  Naar mijn idee is dit meest idiote actie om contact te krijgen met Buitenaards leven.

  • Hoe weet jij zo zeker dat er bij Polaris niets is dat de boodschap kan en zal begrijpen?

   • Hoe groot is de kans op een beschaving die contact met ons kan zoeken binnen, pak ‘m beet, 1000 lichtjaar?
    Ik gok erop dat die kans klein is. Dat er binnen onze Melkweg meerdere intelligente beschavingen zijn dat is voor mij een 100% zekerheid…maar ons sterrenstelsel is dan ook erg groot..

    Ik zie dit meer als een publiciteitsstunt als echt een actie om contact te zoeken, 900 jaar wachten op een eventueel antwoord is naar mijn idee echt onzin.
    De kans is groter dat de boodschap in de toekomst ingehaald gaat worden door sterrenschip van Aarde als we met “warpspeed” door de melkweg scheuren…

    • En als ze die op Polaris (en omstreken) al hebben,
     staan ze morgen bij jou op de stoep. 🙂

     • Koffie staat klaar en als ze moeilijk doen…ik heb een levensgevaarlijke Jack-Russell…

     • Hahaha, heel goed. Ik ben het trouwens met je eens dat de kans erg klein is dat er daar bij Polaris intelligent buitenaards leven zal zijn. En als het er is moet je nog eens bijna 900 jaar wachten op antwoord. ik denk dat je de actie meer symbolisch moet zien, als een manier om SETI onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

     • Hoe reist dat signaal door de ruimte?

      Alleen gericht op Polaris?

      Of wordt het heel breed?

      Dan zijn er natuurlijk ook andere delen die dit signaal kunnen oppikken,

     • SEtI is natuurlijk wel een heel mooi ding. Ook oudere beschavingen hebben ooit signalen de ruimte ingestuurd, waarvan ze achteraf wel eens een beetje spijt van zouden kunnen hebben..

 2. Wim, het is met radiosignalen verstuurd. De boodschap is in UTF-8 formaat en gestuurd in de richting van Polaris. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/A_simple_response_to_an_elemental_message voor meer informatie.

 3. “bij de geadresseerden is in het jaar 2450. Yep, je leest het goed, 2540, da’s over pak ‘m beet 434 jaar.”

  Deze zin is een knip/plak zin uit de tekst.

  Yep, je leest het goed, er staat een klein slordigheidsfoutje in…

 4. lange wapper zegt

  lees dit alles liever dan al dat oorlogsgedoe.

 5. En wat zeggen ze daar dan in 2450: …WOW… 😉

 6. Ja . De meeste mensen vergissen zich vaak op de “idiote” afstanden in het heelal. Zelfs de snelheid van het licht brengt je nog alleen maar Local. Heeft iemand al eens een ruimteschip gebouwd die een jaartje of 50.000 meegaat?
  Een piramide valt al naar 8000 jaar tot stof.. En hebben we eigenlijk wel genoeg energie op onze aarde, om een piramide in een baan om de aarde te brengen? Want zoveel gaat dat ding wel wegen. mijn persoonlijke mening is dat we het met robots moeten doen. En daar kun je je alles bij verzinnen wat in je fantasie mogelijk is. Met mensen gaat dat niet lukken. Een opinie. 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: