21 mei 2024

Herfst 2016 wordt een boodschap naar Polaris gestuurd

Een boodschap naar de sterren (Credit: Paul Quast)

Een boodschap naar de sterren (Credit: Paul Quast)

Stephen Hawking zal er vast niet blij mee zijn, maar komende herfst zullen berichten vanuit de hele wereld via radiogolven met de lichtsnelheid naar Polaris (? Ursa Minoris) worden gestuurd, de ster die 434 lichtjaar van ons af staat. Dat betekent dat de berichten, die als een soort van artistieke, hemelse tijdscapsule worden verzonden, in het jaar 2450 bij Polaris aan zullen komen, de ster die als Poolster eeuwenlang een baken voor de navigatie is geweest.

Share

Comments

 1. Het antwoord kunnen we pas verwachten in het jaar 2884? Waarom sturen we daar dan een bericht naar toe als we het antwoord toch nooit zelf zullen ontvangen? Ze zijn in 2884 waarschijnlijk allang vergeten dat wij ooit dat bericht verstuurd hebben.

  • Als het meezit haalt een aards ruimteschip de transmissie nog in. 🙂

   • Enceladus zegt

    Dan ga je er dus vanuit dat we binnen 434 jaar sneller dan het licht kunnen reizen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Let vooral op het stukje ‘als het meezit’, daarmee dek ik me even in 😀 . De afstanden zijn natuurlijk zo groot dat je wel een voortstuwing moet hebben die afstanden vele malen sneller dan het licht af kan leggen. Zelfs met 10x sneller dan het licht duurt het nog 5+ maanden om naar de dichtsbijzijnde ster te gaan, en dat is nog maar 4,2 lichtjaar. Het doet je wel beseffen dat we technologisch gezien dan nog wel hele grote stappen moeten gaan maken.

 2. Het zou zo maar kunnen dat wezens uit de buurt van Polaris op de aarde verschijnen op het moment dat we de signalen versturen. Als ze kunnen ruimte/tijdreizen.
  Waarom waren ze er dan niet eerder? Omdat ze ons nog niet hadden opgemerkt.
  Totaal onverantwoordelijk deze actie.

  • Ja,ja,, en ze komen al surfend op de zwaartekrachtgolven hier naar toe zeker 🙂

   • Ja, mijn fantasie gaat met me op de loop. Maar ik verzin het niet dat er een bericht verstuurd moet worden naar een buitenaardse beschaving. En met welk doel? Ik kan er geen een verzinnen. Tegen de tijd dat we antwoord zouden krijgen zijn we technisch al zover vooruit dat we een antwoord totaal niet meer interessant vinden omdat we het antwoord al kennen.
    De kans dat hun technogie hetzelfde niveau heeft als het onze vind ik verwaarloosbaar klein. Nog niet onze technologie hebben is groot, maar dan ontvangen ze het niet. De kans dat ze verder zijn is groot, maar wat haal je je dan op de hals. Als ze net zo vriendelijk zijn als wij dan is onze planeet zo leeggeplunderd.
    Ik denk ook dat er een goede kans is dat de signalen worden onderschept vóór het dat stelsel heeft bereikt en dat hoeft niet zo lang te zijn.
    Ik zie het zo: Je bent als stadse in de jungle terecht gekomen en om te overleven ga je dan luidkeels roepen en gillen en hoop je dat er vriendelijke mensen of dieren je komen helpen. Waanzin. Maar ja, de universiteit hierboven krijgt vast subsidie en de gevolgen zijn voor latere generaties. Hé, dat komt me bekend voor.

Speak Your Mind

*