17 juli 2024

Nee, Opportunity heeft Schiaparelli niet zien afdalen

Copyright: IRSPS/TAS-I

De bedoeling was dat de EDM-lander Schiaparelli van de ExoMars 2016 missie gisteren (19 oktober) een zachte landing zou maken in het gebied Meridiani Planum vlakbij de evenaar van Mars. In dat zelfde gebied bevindt zich de Amerikaanse Opportunity rover, die daar al sinds 25 januari 2004 (!) rondtuft en die zich momenteel aan de rand van de groter krater Endeavour bevindt (zie het kaartje hierboven). Van tevoren was uitgerekend dat Opportunity in staat was om de afdalende Schiaparelli met z’n PanCam te zien, ongeveer vanaf tien seconden nadat de parachutes van Schiaparelli waren geopend en dan zo’n vijftig seconden lang. Mocht de Opportunity erin slagen Schiaparelli te zien dalen dan zou dat uniek zijn: voor het eerst dat een dalende lander vanaf het oppervlak van een ander hemellichaam wordt gefotografeerd. Echter, de Opportunity heeft helaas niets gezien. De Amerikaanse MER-B rover, zoals ‘ie ook wel wordt genoemd, heeft foto’s gemaakt, in de richting waar Schiaparelli te zien zou zijn, maar op de foto’s is niets te zien, behalve af en toe een streepje veroorzaakt door kosmische straling.

Credit: NASA

Bij de ESA zullen ze deze ‘non-visual’ van de EDM-lander wellicht ook meenemen in de analyse van wat er fout is gegaan tijdens de landing. Bron: Planetary Society.

Share

Comments

 1. Wybren de Jong zegt

  Ik zie een duidelijk zwart puntje onder de spatie tussen de T en de S. Als dat schiaparelli niet is, wat is het dan?

 2. Ja, goede vraag. Ik heb het aan de expert Emily Lakdawalla gevraagd. Als ze reageert laat ik het je weten.

 3. Hier zijn trouwens alle foto’s te zien, die de opportunity gisteren gemaakt heeft. Wie heeft er zin om die even door te lopen en te kijken of dat zwarte puntje op meerdere foto’s zichtbaar is? Kans dat je hiermee wereldberoemd wordt. 😀

 4. De bovenaan de kolom met de tijden staat ‘last modified’. Ik vermoed dat het a) niet de tijden zijn waarop de foto’s gemaakt zijn en b) dat ze een andere tijdzone weergeven (bijvoorbeeld EDT, de tijd in New York). Die tijden zeggen dus niet zoveel. Maar belangrijker: jij hebt het zwarte puntje toch op meerdere foto’s gezien, telkens op dezelfde plek, of veranderend van positie?

 5. Bij die foto’s lijkt het op dezelfde plek. Ik denk dat het een pixelfout is (wel een nadrukkelijk aanwezige)

 6. http://www.space.com/34456-mars-lander-lost-contact-exomars-2016.html

  Parachute te vroeg los, dan wel mechanisch defect waarbij ook rear heatshield beschadigd. Landingssnelheid te hoog. Thrusters niet voldoende tijd(slechts 3 á 4 sec),/vermogen om voldoende te vertragen. 50 sec voor geplande landingsmoment geen contact meer, waarschijnlijk door impact.

  Kristallen bol uitschakelen doet.

  Mies

  • Enceladus zegt

   Laat ‘m niet vallen die kristallen bol, anders heb je ook een impact waar je niet blij van wordt. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*