26 mei 2024

Zwaartekrachtslenzen bevestigen dat heelal sneller uitdijt dan verwacht

Credit: ESA/Hubble, NASA, Suyu et al.

Een internationale groep van sterrenkundigen van de zogeheten H0LiCOW samenwerking heeft met behulp van waarnemingen aan vijf zwaartekrachtslenzen een nauwkeurige schatting kunnen maken van de Hubble constante, de constante die de snelheid van de expansie van het heelal aangeeft. Die waarneming wijst op een snellere uitdijing van het heelal dan op grond van waarnemingen met de Europese Planck satelliet werd geraamd, welke gebaseerd was op waarnemingen aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling, dat in 2015 bekend werd gemaakt. Sherry Suyu en zijn team van het Max Planck Institute for Astrophysics in Duitsland keken naar vijf ver weg staande quasars, wiens licht door tussen de quasar en de aarde in staande clusters van sterrenstelsels werd verbogen tot zwaartekrachtslenzen, een verschijnsel dat meer dan honderd jaar geleden werd voorspeld door Albert Einstein in diens Algemene Relativiteitstheorie.

Met de nauwkeurige metingen van tijdvertragingen tussen verschillende beelden, en computermodellen, kon Suyu’s team de Hubble constante bepalen met een indrukwekkend hoge nauwkeurigheid van 71,9 ± 2,7 kilometer per seconde per megaparsec, een onzekerheid van slechts 3,8%. Die waarde is hoger dan de meting die met de Planck-satelliet werd gedaan en die 66,93 ± 0,62 km/sec/Mpc bedroeg. Vraag is nu: wie had het bij het rechte eind, Hubble of Planck?  Bron: Hubble.

Share

Comments

  1. Buiten die snelheid, waarom zie ik bij Heic1702a 4 perfecte images en geen perfecte Einstein ring? Of 5, 6 of meer kopieën? En wat bepaalt de oriëntatie? I snap it not.

    • Volgens mij hangt dat helemaal af van de verdeling van de (donkere) materie on het lensstelsel of -cluster hoe het beeld van het erachter liggende sterrenstelsel eruit komt te zien.

  2. Na ff googelen zie ik dat men liever spreekt van de Hubble parameter dan van de Hubble constante omdat men twijfelt aan de constantheid van de “constante”. Als je de metingen van 2015 en 2017 in ogenschouw neemt met de nauwkeurige standaard deviatie dan kom je tot de conclusie dat er jaarlijks ca. 3Km /sec per Mpc expansiesnelheid bij komt 🙂

Speak Your Mind

*