23 februari 2024

MRO ziet merkaardige “kuil” nabij de zuidpool van de Rode Planeet

Credit: NASA/JPL/University of Arizona

Op Mars is door de HiRISE-camera (aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter) een merkwaardige depressie waargenomen aan de zuidpool van de Rode Planeet. Omdat tijdens de late zomer (aan het zuidelijke halfrond) het zonlicht het oppervlak van de planeet onder een ongebruikelijke hoek raakt, worden kenmerken zichtbaar die zich normaal gesproken verborgen houden voor de gevoelige ogen van de Marsorbiters. Op de nieuwe MRO-opname is vooral veel bevroren kooldioxide zichtbaar. Aangezien een deel van dit CO2-ijs verdampt is, heeft het oppervlak wel iets weg van een Zwitserse gatenkaas. Maar hoe zit het met de merkwaardige kuil die zichtbaar is? Wetenschappers van NASA zijn niet zeker. Het zou een inslagkrater kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat het om een zinkgat gaat. In dat geval is veel ondergronds kooldioxide-ijs verdampt en/of gesmolten, waardoor een gat in de bodem is ontstaan, die vervolgens is ingestort. De MRO draait inmiddels alweer tien jaar rondjes om de Rode Planeet en heeft in totaal 50.000 omloopbanen voltooit. De MRO heeft twee camera’s aan boord. In de eerste plaats de lageresolutie CTX-camera, waarmee ruim 99 procent van het Marsoppervlak in kaart is gebracht. Daarnaast heeft de MRO natuurlijk de HiRISE-camera aan boord, waarmee hogeresolutie-foto’s geschoten kunnen worden van interessante gebieden aan het oppervlak, zoals de merkwaardige kuil.

Bron: Universe Today

Share

Comments

 1. Avatar foto Monique zegt

  Ik zag deze sinkhole(?) op Mars al eerder langskomen in een video van SecureTeam10 Sheepish Monique Smile

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Zie ik nou op de bodem van die kuil ook CO2-ijs dat gedeeltelijk verdampt is? Het lijkt haast wel of de bodem inclusief wat er bovenop ligt gewoon enkele tientallen meters naar beneden is gezakt.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Klopt, op de bodem van de depressie is inderdaad CO2-ijs afgezet 🙂

 4. Avatar foto Obelix zegt

  Elke rotsplaneet heeft immers een ventiel/navel?

  Hoe denk je anders dat ze zo mooi rond zouden worden. Die theorie van hydrostatisch steen heb ik nooit geloofd. Heb je ooit glas, steen of zelfs een heel rotsgebergte zien wegvloeien ? Ik niet !
  Alle rotsplaneten zijn gewoon via een ventiel tot hun huidige proporties opgepompt.

  Op Aarde zie je het ventiel niet, maar ik verwacht dat het onder de ijskap van de zuidpool nog wel te voorschijn komt. Op Venus wordt het verborgen door het wolkendek, maar op bv Mimas en Japetus(Iapetus) is het duidelijk te herkennen.
  Ik verwacht dat als men Jupiter grondig gaat analyseren, blijkt dat het Grote Rode Oog precies boven het ventiel hangt.
  Het simpele feit dat Saturnus niet zo’n kenmerk heeft, zal wel betekenen dat er geen rotskern in deze Gasreus zit. Of misschien een aardappelvormige (dus niet opgeblazen) kern.
  Fijn dat de navel van Mars nu ten minste gevonden is. 😉

  Groet, Paul
  Ook fijn dat we weer volop kunne discussiëren over de holle Aarde theorie, en de ‘aliens’ die we gaan ontmoeten die op ‘de binnenzijde’ wonen. 😀

 5. Wybren de Jong zegt

  -interessante hypothese dat we hier met een zinkgat te maken hebben.
  Is dat dan het eerste zinkgat op Mars?
  En is deze hypothese falsifieerbaar? Wat verwachten we nog meer aan te treffen als het een zinkgat is?

  • Wybren de Jong zegt

   Ik bedoel uiteraard: het eerste door mensen ontdekte zinkgat.

  • Avatar foto Obelix zegt

   Falsifieerbaar ? Als we er nu eens een team op afsturen?
   [ Midden jaren 20 deze eeuw. ] 😉

   Groet, Paul

   Ik meen dat zinkholes op Aarde ontstaan doordat de ondergrond wegspoelt met een ondergrondse rivier?
   Hmm. Als het hier nu eens simpelweg het verdampen van een te grote hoeveelheid CO2 is die in de ondergrond was opgeslagen?
   Al dan niet door wat extra toegevoerde warmte van de nog niet zo lang geleden uitgedoofde vulkanische activiteit op Mars. https://www.astroblogs.nl/2017/03/20/mars-is-veel-langer-vulkanisch-actief-geweest-dan-gedacht/

   Ondergrond verzwakt; bovengrond stort in …. 😉

   • Wybren de Jong zegt

    Als het door verdamping kwam, dan moet er een ondergrondse warmtebron geweest zijn.
    Daar zou je dan de restanten van moeten zien.
    Bijvoorbeeld als het een vulkanische warmtebron was, dan zouden we vulkanisch gesteente (basalt of zo) moeten zien.
    Zo geeft elke mogelijke warmtebron een mogelijk te falsifiëren kenmerk.

 6. Wybren de Jong zegt

  Zie ook: http://cosmiclog.nbcnews.com/_news/2007/03/19/4349900-caves-on-mars voor een discussie over grotten en zinkgaten op Mars.

Speak Your Mind

*