25 februari 2024

Een visualisatie van DES+OzDES, WiggleZ, GAMA, 2dF, 6dF & SDSS

Credit: DES+OzDES, WiggleZ, GAMA, 2dF, 6dF & SDSS

Jaja, een titel waar je hoogstwaarschijnlijk geen snars van snapt. Begrijpelijk, het zijn afkortingen van speurtochten in de kosmos, surveys die over de gehele wereld gaande zijn om het gehele universum in kaart te brengen. DES kennen we waarschijnlijk wel, de Dark Energy Survey, waarvan deze week de resultaten van Y1 (waarneemjaar één) bekend werden gemaakt. SDSS kennen we ook wel, de Sloan Digital Sky Survey, waar Citizen Science projecten zoals de Galaxy Zoo gebruik van maken. Boeiende vraag is hoeveel we op dit moment in kaart hebben gebracht van het heelal met al die verschillende speurtochten. Zoals eeuwen geleden de kaart van de aarde steeds beter werd door de ontdekkingsreizen, zo wordt de kaart van het universum steeds beter door alle verschillende surveys. De video hieronder laat met verschillende kleuren een driedimensionaal beeld zien van wat in kaart is gebracht, de zwarte gebieden zijn nog ‘onontgonnen’. Onder de video vind je een verklaring van de kleuren.

Share

Comments

  1. Oef. Ik dacht al dit die titel wiskunde of toch zo iets was.

Speak Your Mind

*