Nieuwe planetenspeurder dicht bij voltooiing

Credit: Kavli Institute

Een nieuwe ruimtetelescoop om te speuren naar exoplaneten is een stap dichter bij lancering gekomen. De vier camera’s van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) zijn namelijk voltooid en de telescoop zal medio 2018 gelanceerd gaan worden. Het is de verwachting dat met deze telescoop ruim 20.000 exoplaneten ontdekt gaan worden, variërend in grootte van planeten kleiner dan de aarde tot enorme gasreuzen. De telescoop zal ruim 200.000 sterren in de gaten gaan houden, om te zoeken naar de karakteristieke afname in helderheid als gevolg van een passerende planeet. Wat dat betreft functioneert TESS op soortgelijke wijze als de Kepler-ruimtetelescoop, waarmee enkele duizenden planeten zijn geïdentificeerd.

Een groot verschil met Kepler is het feit dat elk van de vier camera’s van TESS een gezichtsveld heeft die vijf keer groter is dan die van Kepler. Dat betekent dat het totale gezichtsveld van TESS ruim twintig keer groter is in vergelijking met de eerdere planetenzoeker! Ik kan alvast niet wachten tot de eerste resultaten van TESS bekend gemaakt worden! Wie weet wat voor bijzondere planeten we allemaal zullen aantreffen…..waaronder misschien een tweede aarde?

Credit: NASA

Bron: Massachusetts Institute of Technology

Woehaha, ‘de zonsverduistering van 21 augustus betekent het einde van de aarde’

Je kon d’r op wachten, de horrorverhalen van doem en verderf die over ons zullen komen als op 21 augustus in de VS een zonsverduistering plaatsvindt. Bij iedere astronomische gebeurtenis van enige omvang is er wel een malloot die er allerlei enge doemverhalen aan koppelt en die malloot heet in dit geval David Meade – vast en zeker géén familie van de telescopenbouwers uit de VS. Meade is een christelijke numerologist, dat wil zeggen dat hij getalletjes en cijfers uit de Bijbel analyseert en daar allerlei betekenissen aan verbindt. In dit geval blijkt uit zijn berekeningen dat de zonsverduistering van 21 augustus, die begint in Lincoln Beach, Oregon – de 33e staat van de VS – en die eindigt in Charleston, South Carolina – gelegen op de 33e noorderbreedte. Dat getal 33 komt telkens in z’n berekeningen voor en dat duidt er op dat ons iets vreselijks staat te wachten.

Credit: Dave Britz

Meade denkt dat de eclips van 21 augustus vergelijkbaar is met die van 1918, die 99 jaar geleden ook in de VS plaatsvond, yep 3 x 33 jaar geleden. De eclips van 21 augustus zal de aankondiging zijn van de komst van de planeet Niburu (Planeet X), die op 23 september aan de hemel zal verschijnen en kort erna al zal deze planeet tegen de aarde knallen, volgens Meade ‘the day of the Lord is coming – a cruel day, with wrath and fierce anger – to make the land desolate and destroy the sinners within it.’

Afijn, doem en verderf dankzij die prachtige eclips van 21 augustus, waar menig Astroblog-lezer en -auteur voor naar de VS is gereisd. En de hamvraag is uiteraard wat we van dit verhaal moeten denken, of we inderdaad onze spreekwoordelijke koffers moeten inpakken, mocht dat enigszins van nut zijn als de aarde tegen een andere planeet knalt. Welnu beste Astroblogslezers, wees gerust, er zal helemaal niets met de aarde gebeuren, behalve dat er op maandag 21 augustus over de VS een schaduw van de maan zal vallen, die op dat moment precies tussen de zon en de aarde in staat en die voor vele prachtige foto’s en video’s zal zorgen. De eclips is op geen enkele wijze gekoppeld aan de komst van welke planeet dan ook en er zal dan ook geen enkele ramp plaatsvinden, al gaat meneer Meade dat 33 keer herhalen. Zons- en maansverduisteringen zijn astronomische gebeurtenissen, die al miljoenen jaren plaatsvinden en die verband houden met de banen van de zon, maan en aarde.

Bron: diverse berichten op Internet, zoals de Britse tabloid Express.