17 april 2024

Aarde twee jaar tot vijf jaar in duisternis gehuld na dino-inslag

Credit: Joe Tucciarone / Science Source

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden heeft de inslag van een komeet het einde betekent van de heerschappij der dinosauriërs. Onderzoekers hebben nu gebruik gemaakt van modellen om de exacte gevolgen van de inslag op het klimaat in kaart te brengen.

Natuurlijk zal bij de inslag van een bolide veel stof worden opgeworpen, wat tot een tijdelijke klimaatsverandering zal leiden. Maar nieuwe modellen hebben uitgewezen dat de invloed van roet nog veel groter is! Kijk, als gevolg van de inslag zullen wereldwijd enorme natuurbranden zijn aangewakkerd. Als gevolg hiervan zal ruim 15.000 teragram roet zijn vrijgekomen – da’s circa 15.000.000.000.000 kilogram! Het is vooral dit roet dat geresulteerd heeft in een plotselinge en extreme klimaatsverandering.

Het blijkt dat het stof een laag in de dampkring zal vormen die jarenlang intact zal blijven. Hierdoor zal weinig zonlicht het oppervlak kunnen bereiken, waardoor fotosynthese onmogelijk wordt gemaakt. Bovendien zal de wereldwijde temperatuur enorm gaan dalen, tot wel 28 graden aan land en 11 graden in oceanen. Maar dat is nog niet alles: doordat de roetdeeltjes veel zonlicht zullen absorberen, zal de temperatuur in de stratosfeer met honderden graden gaan stijgen! Mede hierdoor zal de ozonlaag worden afgebroken, zodat het aardoppervlak wordt blootgesteld aan gevaarlijke doses UV-straling.

Volgens de modellen zal deze situatie zo’n 2 tot 5 jaar geduurd hebben. Uiteindelijk zal de temperatuur van de stratosfeer weer normaliseren, zodat het waterdamp in de bovenste luchtlagen weer kan dalen. De roetdeeltjes worden door het water meegenomen en komen aan het oppervlak terecht. Hierdoor zal de zon weer gaan schijnen, na een jarenlange wereldwijde poolwinter.

Bron: arXiv

Share

Comments

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet

    ondersteunt maar is ook contra indicatief voor topic .

Speak Your Mind

*