16 juli 2024

Is de Melkweg een a-typisch spiraalstelsel?

Eén van de “tweelingbroertjes” van de Melkweg die bestudeerd is in het kader van het onderzoek. Credit: Sloan Digital Sky Survey.

De Melkweg wordt algemeen beschouwd als een “typisch” spiraalstelsel. Vandaar dat modellen van kosmologie, donkere materie en galactisch evolutie allemaal gebaseerd zijn op de eigenschappen van de Melkweg. Maar uit onderzoek is gebleken dat de Melkweg helemaal niet ’typisch’ is. In het kader van de Satellites Around Galactic Analogs Survey heeft men namelijk een aantal sterrenstelsels bestudeerd die bijzonder veel op onze Melkweg lijken. Het blijkt dat veel van deze “tweelingen” van de Melkweg rijk zijn aan satellietstelsels met een onregelmatige vorm. Dit zijn vaak sterrenstelsels die actief nieuwe sterren produceren. Rondom de Melkweg draaien echter vooral sferoïdale satellietstelsels – dit zijn mini-sterrenstelsels die vooral uit oude sterren bestaan en die weinig tot geen stervorming kennen. Schijnbaar is de Melkweg in dit opzicht afwijkend van de ‘norm’. Waar deze discrepantie door veroorzaakt wordt is momenteel nog niet bekend.

Bron: Yale University

Share

Comments

  1. Ill Matilled zegt

    “Waar deze discrepantie door veroorzaakt wordt is momenteel nog niet bekend.”

    Een van de bestudeerde hosts heeft als naam Catch-22. Ik kan me voorstellen dat de welgetalenteerde en goed voorbereide crew het op een gegeven moment door begon te krijgen dat het onderzoek mogelijk afstevent op een non-resultaat. Ze hebben de setup van de studie geijkt naar de properties, eigenschappen van onze Melkweg en initieel niet echt rekening gehouden met de kans dat deze juist de omgekeerde referentie is. Ze konden niet anders omdat zoals hun paper ook begint is de Melkweg de meest bestudeerde stelsel. Ben benieuwd straks wat de uitleg moet zijn.

Speak Your Mind

*