20 juni 2024

Rapper B.o.B., als de aarde plat zou zijn dan zouden we allemaal al lang dood zijn

Credit: Geek.com

Deze week bereikte ons allen het nieuwsbericht dat de Amerikaanse rapper B.o.B. – z’n echte naam is Bobby Ray Simmons Jr. en hij komt uit Atlanta – een actie via crowdfunding doet om een miljoen dollar bij elkaar te sprokkelen en daarmee een satelliet en/of ballon te lanceren. Rapper B.o.B. is een bekende flat-earth aanhanger, die met z’n eigen ogen ziet dat de aarde zo plat als een dubbeltje is en die niet gelooft dat de aarde rond is. Rapper B.o.B. wil dat bewijzen en daarom wil ‘ie een satelliet (of ballon?) lanceren, waarmee hij de platte aarde kan fotograferen. Al die duizenden satellieten die al in de ruimte hangen zijn deel van een groot complot, dus de miljoenen daarmee gemaakte foto’s die laten zien dat de aarde rond is tellen niet. De geldinzamelingsactie Show BoB the curve heeft al $ 4.791 opgebracht, bijna een half procent van het benodigde bedrag. Loopt kennelijk niet storm van de mensen die B.o.B. willen steunen, soort water naar de zee dragen denken veel mensen. Als Rapper B.o.B. een succesvol artiest zou zijn, dan zou ‘ie vast een miljoentje op de bank hebben staan, maar dat is kennelijk niet het geval en moet hij het nu via Gofundme doen.

Wat ook zou kunnen is dat rapper B.o.B. die hele actie gewoon afblaast en de feiten onder ogen ziet, feiten die verder reiken dan de niet gebogen horizon. Hier op de Astroblogs is al met enige regelmaat aandacht geschonken aan de platte aarde theorie en aan alle argumenten die het als flauwekul bestempelen. Onlangs kwam is een interessant artikel tegen, dat nog een argument aandraagt, dat volgens mij niet eerder is genoemd. In dat artikel (zie de bron) komen talrijke wetenschappers aan het woord en de conclusie is eenvoudig: als de aarde echt plat zou zijn, dan zouden we allemaal morsdood zijn. Dat komt omdat een platte aarde een heel andere zwaartekracht heeft dan een bolvormige aarde, een zwaartekracht die volgens de wetten van Newton werkt en die desastreus voor de aarde uit zou pakken. Het zou betekenen dat de atmosfeer namelijk in korte tijd de ruimte in zou verdwijnen en dat we dus niet meer kunnnen ademen. Mocht op de een of andere niet-Netoniaanse manier de atmosfeer toch blijven hangen, dan is er nog een probleem: er zouden geen seizoenen zijn. Daarnaast zou een platte aarde het bestaan van platentektoniek uitsluiten, want daarvoor zijn convectiecellen in de mantel van de aarde nodig van minstens 1000 km groot en zo dik is de aarde niet. Zonder die platentektoniek zouden de hittebronnen veel dichter onder het aardoppervlak moeten liggen, waardoor de oceanen in korte tijd zouden worden weggekookt.

Credit: SpaceX

Kortom, het zou beter zijn als rapper B.o.B. de actie afblaast en een voorbeeld stelt door de vele door de wetenschap aangedragen feiten te accepteren en aan te nemen dat de aarde net als de zeven andere planeten in ons zonnestelsel en de miljarden exoplaneten in ons Melkwegstelsel rond is. Misschien moet hij als eerste een vlucht maken met Elon Musk z’n Big Fucking Rocket (zie afbeelding hierboven) en dan tijdens de suborbitale vlucht met eigen ogen zien dat de horizon wel degelijk gekromd is – tikkeltje goedkoper dan de miljoen dollar die hij op wil halen. Bron: Gizmodo.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Inderdaad, met de Big Fucking Rocket van Elon Musk een tochtje door de dampkring maken.

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Even een grapje ‘lenen’ die iemand op Twitter ook maakte: Rapper wil satelliet in *baan rond de aarde* schieten om te bewijzen dat de Aarde plat is…

 3. Het probleem met die argumentatie is dat bedoelde rapper en gelijkgezinden (gelijkgestoorden is misschien een beter woord) alles wat niet in hun kraam past ontkennen, onder meer ook het bestaan van de zwaartekracht (dingen vallen gewoon naar beneden, luidt het dan). Je kunt dan redeneren dat de zwaartekracht zus of de zwaartekracht zo, maar voor die luitjes is dat totaal nietszeggend. Je mag nog zoveel op goede wetenschappelijke gronden gestoelde argumenten naar voor brengen, als de andere partij niet alleen geen boodschap heeft aan de wetenschap maar ook niet wil hebben, is het boter aan de galg, of zijn het parels voor de zwijnen. Beter lijkt mij om helemaal geen tijd, geen woorden, geen aandacht te verspillen aan de hele platteaardereutemeteut. Niemand wordt er beter van, en je wekt nog de indruk dat ze die aandacht ergens toch waard zijn. Quod non.

  • Op zich heb je daar gelijk in, diverse malen (ook hier op de Astroblogs) hebben de platte aarde-aanhangers laten zien wetenschappelijke argumenten geheel terzijde te leggen en met eigen bedachte kulargumenten aan te komen. Newton, Einstein, wie zijn dat? Aan de andere kant vind ik het verheugend te mogen constateren dat rapper B.o.B. in ieder geval zijn theorie wil bewijzen. Hij weet dat het risico dan bestaat dat hij juist het tegenovergestelde aantoont, dat de aarde wel degelijk rond is. En als dat laatste gebeurt en rapper B.o.B. erkent z’n fout, dan moet dat toch bij andere platte aarde-aanhangers ook een lichtje doen branden – tenminste dat hoop ik. Daarnaast: het bestaan van mensen zoals rapper B.o.B., die in de platte aarde theorie geloven, of zoals Donald Trump, die klimaatopwarming door menselijke invloed ontkennen, is zeer verontrustend. Ik kan daar niet over zwijgen, over de groeiende groep mensen die wetenschap klakkeloos terzijde schuift moet ik aandacht besteden.

   • Ik denk dat er nog een groot verschil is tussen het ontkennen, à la Trump, van de klimaatopwarming, en het ontkennen van de ronde aarde, door een stelletje rare kwieten. Het eerste is veel erger, omdat die strijd nog lang niet is gewonnen. Over het tweede valt gewoon niet meer te discussiëren. Sommigen doen dat toch, dat is waar, maar ik vrees dat je de Trumpiaanse ‘(dis)believers’ alleen maar sterker maakt – met het idee dat wetenschap in twijfel kan worden getrokken – door aandacht te schenken aan kwieten, en meer nog, te doen alsof het echt nodig is dat hun prietpraatargumenten telkens opnieuw en telkens met nog meer argumenten moeten worden weerlegd. Dat doe je toch ook niet als een stelletje nitwits komt beweren dat de maan van kaas is gemaakt?

    • Ill Matilled zegt

     “Beter lijkt mij om helemaal geen tijd, geen woorden, geen aandacht te verspillen aan de hele platteaardereutemeteut.”

     Je bent na een lange opening en gelijkend weerwoord aardig op dreef voor iemand die niet bezig is met het ermee bezig zijn.

     Dat gezegd, de rapwereld is bezaaid met het voornaam Bob en voorzover ik weet respecteer ik de meeste. De rapper die ik persoonlijk ken(de) heeft net als ik een uitstekend ritmegevoel en een bijzonder kritische oor tegenover productiewaardes en is mijn leermeester geweest in de aspecten waar ik initieel geen maankaas van had gegeten. Deze rapper is van nature bijzonder vrijgevig, zorgzaam, zeer gastvrij en is uitgerust met een hevige werkethiek wat hem, en mij niet, een welverdiende academische studie als zoete vrucht heeft afgeworpen. Ik heb bij hem ingewoond 8 (acht) maanden zonder dat mij ooit iets was geweigerd en zelfs geld voor softdrugs was er met regelmaat. Als zou hij me van geld afhandig maken ben ik hem alsnog een flinke pak daarvan verschuldigd, bij wijze van spreken. Dat niet alles even net en smetloos is gegaan is uit mijn perspectief vooral te aan mijn eigen incompetentie en dommiteit. Eerlijksgewijs zou ik durven beweren dat wij met zijn allen langzamerhand een wrange karikatuur van onszelf aan het worden zijn en niet helemaal waardig aan datgene wat ons bindt en bezielt.

     Dit is mijn bijval.

     Peace.

     • Ik geloof niet dat ik daar iets van snap. Heb je het nu over de bedoelde rapper B.o.B.? Voor mijn part heeft die, of wie je ook bedoelt, tig kwaliteiten, maar dat is geen reden om tegen alle ratio in in een platte aarde (of maankaas) te gaan geloven. De grootste karikatuur is als je met alle geweld het licht van de zon wil ontkennen.

     • Enceladus zegt

      @ Ill Matilled: ik raad je aan om te stoppen met zo gigantisch veel te blowen, want je slaat me toch een partij wartaal uit…

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Ill Matilled feat. Faulty Towers zegt

      @HC: ik had het over een andere Bob, een kwaadaardige dorpsgek gedogen door de mensen om hem heen die verschrikkelijk aan het stuiptrekken is. Verwrongen van binnen en buiten wat uiteraard nooit lang goed zal gaan. Mijn gezalfde excuses voor de misverstand.

      @Enceladus: klacht genoteerd, advies aangenomen, groet terug!

 4. Rapper B.o.B. en zijn kornuiten zijn dus eigenlijk Flatlanders
  die in een 3D wereld leven, als ik het goed begrijp… 🙂

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Flatland

 5. Geweldig, dit artikel maakt de platte aarde theorie weer belachelijk. Ach, laat het nog maar even lekker botsen.

  Leukste is dat de platte aarde wordt weggeredeneerd met argumenten die onlosmakelijk verbonden zijn met het heliocentrisch model. Dan kom je inderdaad nooit tot iets vruchtbaars.

 6. Enceladus zegt

  Vraagje aan de platte-aarde-aanhangers: Als Trump en Kim Jong-un doorgaan met ruziemaken en elkaar met nukes gaan bestoken, komen er dan door die atoom- en waterstofbommen gaten in de platte aarde en zo ja, loopt dan al het water niet uit de oceanen weg? Zo ja, moeten jullie dan niet heel gauw op vredesmissie om dat te voorkomen? Dan doen jullie toch nog iets nuttigs.

  😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 7. er is niets mis met het roken van wiet. zo te zien hebben we regelmatig reagerende wietgebruikers op dit forum. of wellicht krijgen de “flatlearthlings” de kennis vanuit een hogere energielaag in ons universum. rond of plat, de Aarde is een kek planeetje die geregeerd wordt door de Bilderberg groep waarvan al jaren koningin Wilhelmina aan het hoofd staat. jaja die leeft nog hoor, echt wel.

Speak Your Mind

*