22 juli 2024

Juno brengt Jupiter’s zuidelijk halfrond weergaloos in beeld

Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/ Seán Doran. Dubbelklikken om te verjupiteriseren.

Op 24 oktober maakte de Amerikaanse ruimteverkenner Juno bovenstaande foto van het zuidelijk halfrond van Jupiter. Hij maakte die dag z’n negende ‘perijove’ mee sinds de aankomst op 4 juli 2016, het punt in zijn elliptische baan dat ‘ie het dichtste bij de grote gasreus is. Op het moment van de foto was Juno 33.115 km van de bovenste toppen van de wolken van Jupiter verwijderd, terwijl ‘ie boven de breedtegraad van -52,96° vloog. Een werkelijk prachtige foto met grillige en kolkende wolkenpatronen, gemaakt met de JunoCam en bewerkt door de amateurs Gerald Eichstädt en Seán Doran. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Is dit een soort gassoep ? Die zich maar niet laat om mixen tot een homogeen geheel ? En die grote ronde vlekken ? De plaatsen waar zeer grote hemellichamen zijn ingeslagen ? Misschien manen ter grote van onze maan of zelfs groter ?

  2. Nee, dat zijn geen ingeslagen grote hemellichamen. De laatste keer dat dat grootscheeps is gebeurd was in 1994, toen fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy insloegen op Jupiter. Het zijn meer grote stormen die op Jupiter plaatsvinden en die vergelijkbaar zijn met aardse orkanen, maar dan een tikkeltje heftiger.

  3. Ik herinner me dat er ook ooit een probe in die wolkensoep is afgedaald die de samenstelling had gemeten tot hij verpletterd werd door de druk, maar ik kan het niet meer terugvinden. Prachtige foto inderdaad.

Speak Your Mind

*