18 mei 2024

Oeps, NASA’s WFIRST missie dreigt te sneuvelen

Impressie van de WFIRST satelliet. Credit: NASA

Deze week heeft de nieuwe baas van de NASA, Administrator Robert Lightfoot, de NASA-begroting voor 2019 bekendgemaakt, die hij voor goedkeuring heeft voorgelegd aan President Trump. Zowel de president als het Amerikaanse congres moeten aan de begroting van $ 19,9 miljard hun goedkeuring aan geven. Duidelijk is dat in het voorstel van Lightfoot, die door Trump als de opvolger van Charles Bolden is benoemd, de WFIRST (Wide-Field Infrared Survey Telescope) missie is gesneuveld. Ook lijkt hij aan te willen sturen op het stoppen van de financiering van het internationale ruimtestation ISS vanaf 2025. De WFIRST missie was bedoeld om het heelal in infrarood uitgebreid in kaart te brengen, het gedeelte van het elektromagnetisch spectrum waarmee verre sterrenstelsels kunnen worden bestudeerd, wiens licht door de uitdijing van het heelal naar het infrarood is verschoven. Met die sterrenstelsels wilde men meer te weten komen over donkere energie en materie in het heelal. Ook wilde men met WFIRST exoplaneten ontdekken.

NASA Administrator Robert Lightfoot die op 12 februari in NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama, de concept-begroting van de NASA bekendmaakt. Credits: NASA/Bill Ingalls

De NASA deed al pogingen de kosten van WFIRST terug te schroeven van $3,9 naar $ 3,2 miljard, maar nu blijkt Lightfoot het helemaal geschrapt te hebben. De James Webb Space Telescope, die volgend jaar wordt gelanceerd, heeft al $ 8,8 miljard gekost en de NASA-baas wil niet opnieuw met zo’n dure ruimtetelescoop te maken hebben. Bron: SpaceNews.

Share

Comments

 1. Niet eens zo raar, de NASA heeft haar/zijn zaakjes duidelijk niet op orde…alles loopt uit en kost vele malen meer als begroot. Ik kijk er dus niet van op dat er ingegrepen gaat worden. Het is toch ook totaal idioot dat de meeste missies het dubbele of meer kosten al begroot??

 2. Dat is inderdaad een hardnekkig probleem, dat grote projecten qua budgetten uit de hand lopen. Ik denk alleen niet dat dit typisch iets van de NASA is. Kan mij hier in Nederland ook enkele projecten herinneren, zoals de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, die gierend uit de hand liepen.

 3. Is de functienaam van de hoogste baas van de NASA altijd al “Administrator ” geweest?
  Hmm… dat geeft dan wel aan dat die op de centjes moet letten. 😀

  De kleine 20 miljard, is dat vergelijkbaar met begrotingen uit andere jaren?

  Groet, Paul

 4. Als de VS zich nou eens wat minder met andere landen zouden bemoeien, dan zou dat veel geld opleveren !

 5. En het grappige is, dat we dus alles meten aan de hand van geld. De uitvinding geld als middel om ruilhandel te structureren, zit de volgende ontwikkeling van de mensheid dus stevig in de nieren. Bij handhaving van ons economisch systeem hebben we gelijk de uitkomst van de Big Filter te pakken. Jammer.

  • Maar Lisa,

   Denk je dat zonder de uitvinding van “geld” het mogelijk was geweest om veel uitvindingen te doen? Hoeveel “kruiwagens winterwortels” waren er nodig geweest om bv een CERN te bouwen? Met welk aantal “mud aardappelen” heb je voldoende waarde om bv een Eiffeltoren te bouwen, of een ISS?
   Hoeveel “gros eieren” zitten er in een WFIRST en/of kan men ook een deel voldoen met “schepels graan” of “levende have” ? 😉
   Mij dunkt dat de uitvinding van het ‘hulpmiddel Geld’ in combinatie met ‘het bankwezen’ ons wel degelijk verder heeft geholpen. 🙂

   Groet, Paul

   • Maar Paul, ik heb geen antwoord om aan de big filter te ontkomen, aangezien geld als ruilmiddel op dit moment niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Ik opper slechts dat ons monetair systeem voor een verdere ontwikkeling juist tegenwerkt. Zo zal ook onze democratie ten ondergaan aan de eigen kracht van zelfbeschikking. Ook hier heb ik geen oplossing. Wel maak ik mij dus zorgen over het feit dat onze “systemen” dus tegenwerken in de uiteindelijke doorontwikkeling van ons als species.

    • Geld was en is nooit het probleem. Het probleem is slechts of we genoeg wil hebben om iets te onderzoeken. En ja, helaas gaat de politiek (meestal) over die wil. We hebben die wil deels vrijwillig afgestaan.
     Maar ook vroeger had ‘het volk’ niks in te brengen. Zat bv Johannes Kepler ook niet vaak te wachten op dat Tycho Brahe metingen vrij gaf? ( geld was niet het probleem, maar de wil van Tycho…)

     Voor mijn gevoel worden onze democratische vrijheid en zelfbeschikking ook ingeperkt. Maar deze was nooit groot, alleen in West-Europa te 20ste eeuw.
     De doorontwikkeling van de technische vaardigheden en wetenschappelijke inzichten moet misschien wachten tot Homo sapiens zich definitief op andere planeten nestelt, of misschien vestigen we ons alleen nog maar op ISS-achtige ruimte-plateau’s .

     Zelf lees ik vaak SF, dus weet ik dat er genoeg mogelijkheden zijn voor een positieve toekomst.
     Groet, Paul 🙂 🙂

 6. Er kan een nieuwe start gemaakt worden op een andere planeet waar geld er niet toe doet. Elon Musk gaat Mars eerst bouwrijp maken en zorgen voor een goede atmosfeer Sun Behind Cloud on EmojiOne 3.1
  Stuur dan mensen met verschillende “talenten” die op Mars ertoe doen Rocket on EmojiOne 3.1 Mensen die hun deskundigheid als beloning ervaren.
  Over vijftig jaar leeft daar dan vast een tevreden, innovatief, geldloos volkje op Mars…de Musketiers Family on EmojiOne 3.1

  The Venus Project: The people who are preparing for the day when money will be meaningless
  https://www.thevenusproject.com/meet-the-venus-project-people-preparing-for-the-day-when-money-will-be-meaningless/

Speak Your Mind

*