NASA heeft de lancering van de Webb-ruimtetelescoop voor de derde keer in een jaar uitgesteld. De opvolger van de befaamde Hubble-telescoop gaat nu op zijn vroegst eind maart 2021 de ruimte in. Dat zou eigenlijk oktober dit jaar zijn.
De vertraging kost de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een miljoen dollar per dag. De ruimtetelescoop zal naar verwachting bijna 10 miljard dollar kosten, oftewel ruim 8 miljard euro. Maar “Webb is het wachten waard”, stelt de NASA.
Onafhankelijke onderzoekers die de problemen bij de bouw hebben onderzocht, concluderen dat die onder meer het gevolg zijn van menselijke fouten. Zo werden tientallen bouten niet goed vastgedraaid, waardoor die tijdens een triltest loskwamen. Enkele moertjes zijn nog steeds niet terecht en kunnen in de telescoop zijn gevallen. Ook werden onderdelen met een verkeerd schoonmaakmiddel gereinigd. Die moesten vervolgens worden vervangen.
De onderzoekers zeggen dat het voor de sterrenkunde belangrijk is dat de Webb-telescoop wordt afgebouwd. De ruimtetelescoop, die op 1,6 miljoen kilometer van de aarde komt te staan, is veel krachtiger dan de Hubble.
De bedoeling is dat het observatorium daardoor nog verder de ruimte in kan kijken en daarmee verder terug in de tijd. De ontwikkelaars hopen infrarode straling op te vangen van 150 miljoen jaar na de oerknal. Bron: NOS.nl.
Het project is voortdurend onderhevig aan tijdsdilatatie. Ik denk dat ze opzien tegen de lancering, die zal wel niet verzekerd zijn.
De Webb moet er komen en dat besef is nu nieuw leven ingeblazen door het review board die terecht met klem adviseert om het instrument ondanks alle vertragingen werkend naar specificaties de ruimte in te krijgen en met zeer goede redenen.
De initiële financiële en politieke oneffenheden lijken helemaal te zijn weggewerkt en heeft het project nu een “all eyes on me” status gekregen van zowel de globale wetenschappelijke community als de amerikaanse overheid die nu goed beseffen dat het zeer geavanceerde en complexe instrument misschien wel de enige optie is om tot de broodnodige doorbraken te kunnen komen waarmee de VS internationaal weer de aanvoerder kunnen worden in een tijd dat de Chinese overheid haar troepenmacht/politieapparaat aan het uitrusten is met massaproductie laser rifles (ZKZM-500) en sonische wapens, onder andere.
De JWST zal ook naar verwachting belangrijke astrofysische limieten vaststellen waardoor wetenschappers beter in staat zullen zijn om in de juiste richting te kijken net zoals dat de bedoeling was (is) met de LHC, bijvoorbeeld.
De telescoop sectie is klaar, getest en werkend maar de integratie met het spacecraft deel loopt vertraging op simpelweg omdat het hele ontwerp van een heel andere orde is dan een reguliere space missie en worden voor de werking essentiële, ultra-moderne technologieën voor het eerst geimplementeerd en getest.
De JWST gaat nu van under-hyped naar het belangrijkste wetenschappelijke project waar NASA op dit moment mee bezig is en is het de bedoeling dat het instrument het kroonjuweel wordt in het rijtje van de ‘Great Observatories’.