22 april 2024

Sterren boven de Dordtse Biesbosch polder gefotografeerd

Gisteravond was het mooi helder weer en ben ik de polder ingetrokken om foto’s van de sterren te maken. Ik wilde eens proberen of het voldoende donker is om de Melkweg in onze polder te kunnen fotograferen. Tussen de bebouwing is het zwakke schijnsel van de Melkweg sowieso onmogelijk om deze visueel waar te nemen en  helaas was deze ook in de polder nauwelijks te zien. Maar het is me toch gelukt om deze te fotograferen.
Eerst was ik bij de Oosthaven, maar daar was niets van de Melkweg te zien. Vervolgens ben ik wat verderop gaan kijken en nabij het natuurgebied de Tongplaat, achter de Viersprong ligt de Westhaven en kon ik de Melkweg fotograferen.


Melkweg zichtbaar in het Zuid-Oosten nabij de Westhaven in de Dordtse Biesbosch polder. 20 sec belicht bij ISO3200 en F3.5

Vervolgens ben ik nog even naast de Zeedijk het akkerland ingegaan en heb daar een uurtje gestaan om een reeks foto’s richting het noorden te maken en daarmee een zgn. startrail foto rondom de poolster te maken. Ik heb alle foto’s waar storende vliegtuigstrepen in zaten moeten verwijderen waardoor de startrails hier en daar onderbroken zijn.


Akker naast de Zeedijk, startrails door meerdere foto’s aaneen te stapelen. Elke foto 20 sec belicht bij ISO3200 en F3.5

Share

Comments

 1. Paul Bakker zegt

  Dat is goed gelukt, Jan!. Mooie sfeervolle plaat!
  Hoe lang belicht met welke camera(instellingen)?

  • Ja, viel me niet tegen.
   20 sec belicht met een Canon 5D mark2 op ISO3200, Sigma lens 15-30 mm op 15 mm.

   De foto van de Melkweg nog geprobeerd te stacken maar dat pakte in dit geval niet zo mooi uit, dus is het bij een enkele opname gebleven.

   De foto met de startrails idem instellingen, maar uiteraard wel meerdere opnames over elkaar heen gelegd. Dacht een stuk of 100 foto’s van totaal ongeveer een uur.

 2. jan brandt zegt

  Krijg nou de hik….ik zat diezelfde avond ook in de Biesbos te astrofotograferen…amper een paar honderd meter van de plekken waar jij die gave melkwegfoto hebt gemaakt!! ik heb die bewuste avond met mijn nieuwste “astrospeeltje” een 10cm F10 Maksutov “russische spionage”..(geintje!!).. telelens Messier 11 gekiekt. Moet nog effe het hele zooitje door de deep sky stacker “ontwikkelmasjien” rossen en dan komt mijn bijdrage aan onze per ongelukke “joint venture” uiteraard ook op Astroblogs!! Het was trouwens zoiezo lekker druk met “vrienden en bekenden” want net toen ik wilde aanvangen met subjes schieten stond er opeens een ge-achte collega van mijn lokake 2CV-kluppie naast…die mijn, in die kringen niet geheel onbekende, besteleendje had gespot tijdens zijn zwoele avond biesbosfietstochtje…ach ja!!

  • Hebben jullie soms simultaan waargenomen? 😀

  • Hé Jan,
   Toen ik daar naar toe ging heb ik nog aan je gedacht en even overwogen om naar jouw plek toe te gaan. Maar ging er van uit dat áls je daar bezig zou zijn, je er niet op zou zitten te wachten om onderbroken te worden tijdens het intensief volgen van je object en dus maar niet gedaan.

   • jan brandt zegt

    Jan..waarde collega….jij mag ALTIJD “astrofoto party crashen”, hoor!! Als Paul en André er volgende week ook bij zijn…bij het heerlijk dagje landelijke werkgroep Astrofotografie…dan wordt het weer een royaal Drechtsteden rondje meegebrachte opnames!!

Speak Your Mind

*