25 februari 2024

Gaat niet echt lekker daarboven: nou is ook Chandra in safe mode

Credits: NASA/CXC/SAO

De ruimtetelescopen hebben het de laatste tijd zwaar daarboven in de ruimte. De planetenzoeker Kepler loopt op z’n laatste benen, de Hubble ruimtetelescoop ging vorige week in safe mode door (opnieuw) een defecte gyroscoop. En nu dan is Chandra aan de beurt, de röntgenruimtetelescoop van de NASA, die al 19 jaar trouw wetenschappelijk werk verricht, veel langer dan de oorspronkelijke geplande vijf jaar. Gisteren deelde de NASA mee dat Chandra op 10 oktober in safe mode was geraakt, een soort van slaaptoestand, waarin de zonnepanelen naar de zon worden gericht om maximale hoeveelheid zonlicht te ontvangen en de spiegels van de zon af. Uit een eerste analyse van de gegevens blijkt dat Chandra vóórdat ‘ie in deze toestand kwam normaal functioneerde. Vermoedelijk is ook hier een gyroscoop de oorzaak van de safe mode, maar dat wordt nog verder onderzocht. De berichten op Twitter zijn geruststellend, zoals deze:

Moeilijke tijden voor de ruimtetelescopen. Gelukkig gaat het wel goed met de bemande ruimtevaart…. oh wacht. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Niet zo gek dat alles uitvalt als je allemaal spullen in de ruimte hebt die al meer dan 2x soms 4x langer meegaat dan gepland was.

    Wordt hoog tijd voor nieuwe telescopen in de ruimte.

  2. Maar dan met betere gyroscopen hopelijk:)

Speak Your Mind

*