28 november 2023

Vrijdagavond 15/2 heldere meteoor waargenomen

Archieffoto van een meteoor. Credit: Rick Swanson / NASA

Vrijdagavond 15 februari hebben vele mensen boven Nederland een helder meteoor, in de volksmond een vallende ster genoemd, waargenomen. Als een meteoor helderder dan de planeet Venus is (-4m) wordt ‘ie ook wel een vuurbol genoemd. Rond 21.10 uur werd de meteoor waargenomen, niet alleen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Engeland. De meteoor ging in zuidwestelijke richting, onder het sterrenbeeld Orion. Normaal gesproken duurt een meteoor ongeveer een seconde, maar dit keer trok de meteoor seconden lang een fel lichtspoor aan de hemel. Er zijn waarnemers die ‘m hebben gefilmd, onder andere door dashboardcams en automatische weerstations. In België heeft een weerstation in de buurt van Halle ‘m vastgelegd, zoals te zien in de video hieronder (waarin de meteoor bovenin verschijnt).

Hieronder de beelden van een man die ‘m met een dashobardcamera vastlegde in de buurt van Delfzijl. Daarop lijkt de meteoor bepaald niet zo fel, maar dat is slechts schijn. Om vanaf achter glas op een verlichte weg vastgelegd te kunnen worden door een camera, moet een meteoor flink fel zijn. Zo zijn op deze beelden zelfs ook de meest heldere sterren niet te zien.

In werkelijkheid gaat het om klein steentje (diameter van één cm of meer), een ‘meteoroïde vanuit de ruimte’, die met een snelheid van tienduizenden km/h vergaat in de dampkring. Dat doet de lucht fel oplichten en dat zien wij dan als een meteoor of vuurbol. Zie ook deze blog met een verduidelijking van de gebruikte termen. Ik heb de waarneming van deze heldere meteoor ook opgenomen in het dossier over vuurbollen. Bron: RTL + Teletekst + Facebook.

Share

Comments

  1. Sta je de hele avond buiten door de telescoop te kijken…mis je dit…echt balen..

  2. Arie, de datum op “meest recente reacties” op de home pagina blijft hangen op vrijdag 15/2 ???
    Bij mij is het inmiddels zondag geworden.

  3. Zondagavond rond 23.00 uur heb ik ook een vuurbol gezien

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: