23 april 2024

De vernieuwde LIGO- en Virgo-detectoren hebben alweer zwaartekrachtgolven gedetecteerd [Update]

Virgo Observatory. Credit: The Virgo Collaboration/CCO 1.0.

Op 1 april j.l. zijn de vernieuwde Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) in de VS en Virgo detector (Italië) van start gegaan met het speuren naar signalen van zwaartekrachtgolven uit het heelal – de ‘observing run 3’ (O3). In de vorige waarneemperiode (yep, O2, tussen 30 november 2016 en 25 augustus 2017) werden 11 detecties van zwaartekrachtgolven gedaan, tien van botsende zwarte gaten, eentje van botsende neutronensterren. En nu, maar één week nadat O3 is gestart, heeft de LIGO-Virgo combinatie al weer een nieuwe detectie gedaan van zwaartekrachtgolven. Ze noemen ‘m nu nog eventjes ‘event G329243 of S190408‘ en hij vond plaats op 8 april. Weer waren het twee zwarte gaten die botsten en samensmolten en daarmee een stoot zwaartekrachtgolven – rimpels in de ruimte – het heelal instuurden. De botsing vond plaats in een sterrenstelsel op zo’n 4,7 miljard lichtjaar (± 1,1 miljard) van ons vandaan, gelegen ergens in het gebied dat op de kaart hieronder is weergegeven, in de buurt van het sterrenbeeld Hagedis (Lacerta).

Credit: LIGO/Virgo

De twee zwarte gaten hadden elk een massa van ongeveer 30 zonsmassa’s. De verwachting voor O3 is dat er ongeveer één keer per week zwaartekrachtgolven zullen worden gedetecteerd en dat )3 ongeveer twaalf maanden gaat duren. Nou, die voorspelling is al aardig uitgekomen. Het wachten is op nummer twee binnen enkele dagen. Zelf ook geïnteresseerd om de detecties te volgen? Hou dan https://gracedb.ligo.org/latest/ in de gaten of  installeer op je iPhone deze app: Gravitational Wave Events iPhone App. Bron: LIGO.

[Update 12 april 18.50 uur] En ja hoor, koud één dag nadat ik bovenstaande geblogd heb komt er het bericht dat ze met LIGO en Virgo een tweede zwaartekrachtgolf hebben gedetecteerd, alweer eentje van botsende zwarte gaten. De golf werd op 12 april gedetecteerd – hé, da’s vandaag – en hij heet S190412m of G329483.

Share

Comments

  1. Ik heb er net een update aan toegevoegd. Vandaag is opnieuw een zwaartekrachtgolf gedetecteerd en wel van botsende zwarte gaten. Zie de blog voor de update.

Speak Your Mind

*