25 mei 2024

De klimaatopwarming komt in ieder geval niet door de zon

Credit: NASA/SDO.

Dat het klimaat op aarde warmer wordt kan niet meer ontkend worden, alle metingen van de afgelopen honderdveertig  jaar geven een globale stijging van de gemiddelde temperatuur aan. Alleen over de oorzaak van de klimaatopwarming kan je nog discussie hebben en da’s gelet op de klimaatsceptici ook flink gaande. Toch kan één ding zeker worden uitgesloten als oorzaak van de klimaatopwarming: de zon.

Ja, natuurlijk heeft de zon grote invloed op het klimaat op aarde, iets wat feitelijk al miljarden jaren het geval is. Maar op de vraag of de zon ook verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming die nu gaande is kan definitief ontkennend worden geantwoord. Wetenschappers hebben daarvoor gekeken naar de sterkte van de zonnestraling, de hoeveelheid energie van de zon die de atmosfeer van de aarde bereikt, uitgedrukt in watt per vierkante meter. Die wordt al sinds 1880 gemeten, sinds 1978 met behulp van sensoren in satellieten. Wat blijkt: zoals uit de grafiek hieronder is te zien is er géén stijgende lijn in de zonnestraling te zien, terwijl de globale temperatuur wel een stijgende lijn vertoont. De twee lijnen lopen duidelijk uiteen, een verband kan er niet zijn.

De rode lijn geeft de gemiddelde temperatuur op aarde aan, de gele lijn de hoeveelheid zonnestraling (de dunne gele lijn geeft de jaarlijkse zonnestraling weer, inclusief de elfjarige cyclus, de dikkere lijn geeft het gemiddelde weer). Credit: NASA.

Indien de zon verantwoordelijk zou zijn voor de klimaatopwarming zou de temperatuur in alle lagen van de atmosfeer moeten stijgen, van het aardoppervlak tot de hoogste delen, de stratosfeer. Maar ook hier blijkt de werkelijkheid anders: aan het oppervlak is een stijging van de temperatuur gaande, in de stratosfeer blijkt een daling van de temperatuur plaats te vinden – een duidelijk teken dat de opwarming veroorzaakt wordt door broeikasgassen in de onderste lagen van de atmosfeer. De zon kan dus niet de bron zijn van de klimaatopwarming. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Het is gemakkelijker om mee te huilen met de wolven dan om feiten te kennen, te erkennen en te herkennen. We weten ocharme o zo weinig en (fake) wetenschappers spreken elkaar voortdurend tegen. Er zijn grote bevolkingsgroepen die nog overtuigd zijn dat onze aarde plat is, het centrum van het universum en slechts 5à 6000 jaar geleden geschapen door een god, etc.
  Voor mezelf ben ik zeker dat de mens voor 100% de oorzaak ik van de vervuiling van ons milieu. Daar kunnen we dus zeker wat aan doen. Dat onze planeet overbevolkt is met mensen is eveneens een feit maar het is onbegonnen werk om daar iets proberen aan te doen. Om nu te komen tot het klimaat, indien de mensheid er in slaagt om nog honderdduizend jaar of langer te overleven dan kunnen wij misschien een beetje gaan praten over de invloed van … op het klimaat. Onze aarde is een planeet in voortdurende evolutie en ook in beweging in ons zonnestelsel waarbij zij de overige planten beïnvloed via o.a. haar zwaartekracht en magnetische velden om om haar beurt evenzeer beïnvloed te worden door onze zon en de overige planeten. Ons zonnestelsel dat eveneens in beweging is binnen de Melkweg wordt in zijn geheel beïnvloed door overige sterrenstelsels enz. De “intelligente” mens die waarnemingen noteert is daarmee nog maar pas een fractie van een seconde bezig op de tijdlijn van onze planeet. We hebben dus nog wat jaren voor de boeg om over “klimaat” te kunnen spreken.

 2. Dit blog bevat teveel baarlijke nonsens om zin voor zin te ontleden.
  Instructies uit Brussel gehad?

 3. Marc Opdebeeck zegt

  Arie, wat je zegt en aantoont met deze grafiek is voor een groot deel waar.
  In mijn commentaar in vorige topics heb ik mijn bezorgdheid al uitgesproken over de relatie tussen metingen en observaties en de menselijke conclusies daarover.
  De conclusie dat je maakt dat de zon er helemaal niets mee te maken heeft is tekort door de bocht.
  Op korte termijn (11 jarige cyclus) kan het kleine verschil in wattage van de straling niet veel maken en zeker niet in de atmosfeer dat bestaat uit gas, waardoor zij ook geen warmtecapaciteit heeft. Klimaat gaat over een veel langere periode zoals onder ander de eerste reactie duidelijk maakt.
  Het gaat zelfs over miljoenen jaren maar laat ons de cyclus van 200 jaar eens bekijken. Om de 200 jaar ontwikkelt zich een mini ijstijd door het feit dat de 4 grootste planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus om die tijd in één bolhelft staan waardoor het gezamenlijk barycenter zich lange tijd buiten de zonomtrek bevindt en waardoor het magnetisch veld van de zon drastisch daalt.
  Door het sterk verlaagde magnetische veld stijgt de kosmische straling vanuit de ruimte op onze aarde waardoor de samenstelling in onze atmosfeer aanzienlijk verandert zowel in de thermosfeer , stratosfeer en troposfeer met meer wolkenvorming en extreem weerfenomenen.
  De waargenomen temperatuurstijging in jouw grafiek komt inderdaad niet van de fluctuaties in zonstraling doorheen de 11 jarige- of 200 jarige cyclus maar doorheen de cyclus van 10000 jaar en 100000jaar welke bewerkstelligt wordt door de complexe interactie tussen absorptie, weerkaatsing en opslag van zonnewarmte in de aarde ( niet in atmosfeer) met daaraan gekoppeld de interne aarde warmte.
  Het resultaat is dat we nu op heden na 10000 a 12000jaar interglaciaal tijdperk een opgewarmde oceaantemperatuur hebben van een paar graden hoger. Dit en niet omgekeerd veroorzaakt de stijging van broeikasgassen in de atmosfeer waarin vooral waterdamp voor meer dan 90 % verantwoordelijk is voor het broeikaseffect.

 4. Ik ben het een met het geconstateerde feit, dat de zonnewarmte, de sterkte van de zonnestraling, de hoeveelheid energie van de zon die de atmosfeer van de aarde bereikt, uitgedrukt in watt per vierkante meter langdurig gelijk blijft.

  Maar daar mag je geen conclusie aan verbinden dat de zon geen invloed heeft op de veranderende (nu hoger wordende) temperatuur op aarde. Wat men tegenwoordig noemt: “dat het klimaat warmer wordt”. Er zijn andere invloeden van de zon. De causaliteit is daarvan onbekend, maar statistisch is er een relatie tussen de kleine ijstijden en de cyclus van de zonnevlekken. Er is een hypothese van Hendrik Svensmark.

  Marc Opdebeeck heeft het over de glacialen en de kleine ijstijden. De temperatuur op lange en zeer lange tijd laten veranderingen zien die vele malen groter zijn dan nu de laatste decennia. En daar zit een vaste herhaling in. De periode van zonnevlekken valt samen met de door Marc genoemde posities van de grote planeten.

  Er is nog niets aan de hand met het klimaat | prof Salomon Kroonenberg:
  https://www.youtube.com/watch?v=2Tst9-Be4nY

  Groet van Jan

 5. De aarde warmt al 15 jaar niet meer op, maar gewoon lekker blijven mee liegen met de rest.
  En als antwoord op Aeron zegt 12 mei 2019 op 22:21

  Hier op het blog moeten ze wel mee liegen met de rest anders worden ze nergens meer uitgenodigt, dat hele klimaat gebeuren is een religie of een sekte zoals u wilt.
  Als je niet mee liegt en bedriegt lig je eruit. Arie en Olaf weten dat vandaar dat leugenachtige stukje.
  Wat overigens jammer is want als ze gewoon over astro gebeuren praten is dat een rete intressant blog.

  De zon is natuurlijk de hoofdoorzaak van ons klimaat wat wij aan uitstoot doen is een lachertje.
  Kijk dat we iets moeten doen aan het leef klimaat voor ons mensen is een andere discussie, zoals de chemtrails die je elke dag in de lucht ziet. Maar daar hoor je gek genoeg nooit iemand over……

  • “De aarde warmt al 15 jaar niet meer op”. Ah… vandaar dat het 410 maanden geleden is dat we een gemiddelde temperatuur op aarde hadden die onder het gemiddelde van de 20e eeuw lag. Maart 1985 was dat voor het laatst.

   Bron: NASA/GISTEMP.

 6. Dit is een andere grafiek die prof Kroonenberg gebruikt. Welke is de juiste? Die prof is gepensioneerd. Dat schijnt tegenwoordig een must te zijn om vrij je mening te geven. Dat kwam ik toevallig tegen: de erkende wetenschap is NIET meer vrij maar staat in dienst van de politiek: luister in ieder geval naar de laatste 80 seconden! dus vanaf 8 minuut 25 sec….
  https://www.youtube.com/watch?v=BvqT1e_XNyE

Speak Your Mind

*