3 december 2023

Meren op Titan mogelijk veroorzaakt door ondergrondse stikstofexplosies

Voorstelling van een methaanmeer bij de Noordpool van Titan. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Dat Titan, de grootste maan van Saturnus, meren vol met vloeibaar methaan heeft, is al lang bekend, sinds het onderzoek ernaar met de Amerikaanse Cassini ruimteverkenner. Met radarbeelden gemaakt door Cassini zijn die meren duidelijk te zien als grote donkere gebieden.
Sommige van die methaanmeren blijken scherp begrensd te zijn, met steile oevers, randen die soms uitstijgen tot ver boven het gemiddelde ‘zeeniveau’ van Titan. Voor die laatste klasse van meren is er nu een verklaring gekomen en wel door een groep onderzoekers onder leiding van Jonathan Lunine (Cornell University). Zij denken dat de kraters ontstaan zijn door ondergrondse explosies van stikstofgas. Titan heeft periodes gekend in z’n verleden waarin de atmosfeer weinig of geen methaan bevatte. Toen moest er stikstof in overvloed zijn geweest, dat als regen neerdaalde op het oppervlak en terechtkwam in holtes onder het oppervlak. Door verhitting door geothermische processen kan de druk van dat onderaardse stikstof toenemen en dan kunnen explosies plaatsvinden. In latere methaanrijke periodes zouden de ontstane kraters dan gevuld zijn met methaan. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Hoe kan het dat er eerst weinig methaan was en later ontzettend veel methaan, zoals we nu zien: hele oceanen vol. Welk proces creëert al dat methaan?

    • Eeehhh,, koeien? ; – )

    • Methaan dat in de atmosfeer of in meren zit zal van nature langzaam maar zeker opraken, doordat het afbreekt, o.a. door oxidatie. Gebeurt er niets dan zal de voorraad methaan dan gewoon opraken (‘depleted’). En dan moet er dus weer een nieuwe voorraad worden gebouwd. Net als op Aarde en mogelijk ook op Mars gebeurt dat op twee manieren, door geologische processen en/of door biologische processen. Dus in die zin heeft Mardi mogelijk gelijk, al verwacht ik niet dat het koeien zijn die het methaan op Titan produceren. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: