18 mei 2024

FAST – ‘s werelds grootste radiotelescoop – observeert via de 21cm lijn donkere materie

In rood de contouren van CO in de vier sterrenstelsels, waargenomen met ALMA. Rechtsonder de spectra van HI waargenomen met FAST. Credit: CASSACA.

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), ’s werelds grootste enkelvoudige radiotelescoop, de eerste waarnemingen verricht aan neutraal waterstof in andere sterrenstelsels buiten de Melkweg. Dat doen ze door met FAST naar de beroemde 21cm lijn te kijken, de emissielijn van neutraal waterstofgas, waarvan het bestaan voor het eerst werd genoemd door de Nederlandse sterrenkundige Hendrik van de Hulst in 1944. Met FAST werden vier sterrenstelsels bestudeerd en in drie ervan kon men al na vijf minuten waarnemen de 21cm lijn detecteren. In. de vier stelsels was eerder al de emissie door CO gedetecteerd en wel met de ALMA radiotelescoop in Chili. CO is meer geconcentreerd in de kernen van sterrenstelsels, terwijl het neutrale waterstofgas (HI) zich in heel het sterrenstelsel bevindt (zie de afbeelding bovenaan). Door de waarnemingen aan het CO en HI konden de sterrenkundigen, die onder leiding stonden van Cheng Cheng (Chinese Academy of Sciences South America Center for Astronomy – CASSACA) een indruk krijgen van de ‘dynamische massa’ van de sterrenstelsels, de verdeling van hun massa in relatie tot de afstand tot de kern van het stelsel. Bij CO bleek de dynamische massa gelijk aan de waargenomen ‘baryon massa’, de zichtbare hoeveelheid massa in de vorm van gas en sterren. Bij HI echter kon FAST zien dat de dynamische massa maar liefst tien keer hoger was dan de baryon massa. Dat betekent dat er dus heel veel donkere materie in de stelsels moet zitten. Hier het vakartikel over de waarnemingen met FAST aan de vier sterrenstelsels, verschenen in Astronomy & Astrophysics. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

 1. Frappant is toch weer die toename van omloopsnelheid in de buitenste regionen van de stelsels, alsof het wordt aangedreven door een externe flux die alle sterrenstelsels, waar ook in het heelal, met een uniforme constante snelheid van ca. 200 km/ s doet (of deed) roteren. Dit lost het fenomeen frame dragging niet op dat ook een oplossing had kunnen bieden voor die bijzondere rotatie snelheid. http://www.youtube.com/watch?v=yqopDx2F6Lk http://www.en.wikipedia.org/wiki/Frame-dragging .Zie ook het Coriolis effect dat daarbij wellicht ook een rol speelt. http://www.articles.adsabs.harvard.edu/full/seri/A+A../0003//0000155.000.html .Ik verzin het niet zelf maar selecteer gewoon wat literatuur.

 2. Dit Is Heel interessant kijkend naar de RODE lijnen van ALMA die CO aangeven dus massa.
  Kijk naar de rode stippen links onder aan de foto.
  Wat zijn dat? Volgens mij is dit een van de bewijzen dat twee (nieuwe fusica) zwarte gaten nodig zijn om sterren en galaxies te vormen en later de z.g. Fermi bubbles en nog veel meer. zoals schijfvormige zonnestelsels..
  kijk op: Dual Herbig Haro Bow shocks seem to be Dark Matter Black Holes of different physics.
  https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2020/07/first-publication-of-herbig-haro-dark.html
  and: https://www.eurekalert.org/multimedia/pub/236338.php

 3. Daily Shorts zegt

  Leo Vuyk probeert ons iets op te dringen……

  • Opdringen weet ik niet, maar hij post stelselmatig onzin. Leo gaat bijv. flink de mist in met de rode stippen. En er is meer:

   -op de foto’s staan sterrenstelsels, geen Herbig Haro objecten. Die laatste zijn enkele lichtjaren groot, misschien 10-20 maximaal, maar in elk geval geen honderden of duizenden of meer: de schaal van sterrenstelsels.

   -de materie in de jets van HH-objecten bereikt snelheden van honderden km/s, de jets van zwarte gaten echter zijn relativistisch (honderdduizenden km/s)

   -zwarte gaten stoten geen fermionen (materie) af, doen ze dat wel dan zijn het geen zwarte gaten.

   -Leo meent dat de bowshock van een HH-object lijkt op een nieuw soort zwart gat. Nu kennen we 4 soorten zwart gat: roterend en ongeladen; roterend en geladen; en de niet-roterende varianten hiervan. Geen enkele hiervan is te herkennen door naar het stelsel te kijken waar het zwarte gat zich ergens in bevindt. Wat precies de kenmerken zijn van dit nieuwe type of waarom het nodig is voor stervorming: ik weet het niet. Maar voor Leo is het bewijs voor nieuwe fysica.

   -elk bericht dat ook maar in de verte raakt aan Leo’s idee (new black hole physics of weet ik veel) wordt door hem integraal opgenomen in zijn theorie, alsof het er altijd al in stond. Dit gaat op precies dezelfde wijze als hij zijn conclusies trekt: met geheel eigen definities, wars van bestaande kennis en de wetenschappelijke methode, zonder concrete voorspellingen, zonder verklaringen, maar wel met de drang naar erkenning. Echter Leo is een volkomen leek zoals bijv. blijkt uit zijn interpretatie van de rode stippen in dit artikel. Wat verder niet erg is, maar Leo wil graag gezien worden als een wetenschapper.

   Het gevolg hiervan staat op zijn site: een onleesbare chaos aan warrige termen, opeengestapelde illustraties met tekst die er half overheen staat, foto’s en grafieken die volledig uit hun oorspronkelijke context worden getrokken en een brei van ideeën waar slechts Leo nog van weet wat er eigenlijk gezegd wordt. En al zijn bronnen verwijzen naar hemzelf.

   Hij komt zichzelf hier om de haverklap pluggen maar als je zijn methode en werk aan de kaak stelt, dan vindt hij dat niet leuk. Laten we wel wezen: peer review is essentieel in de wetenschap en wie zijn werk linkt op de site van anderen moet wel accepteren dat als zijn werk ver onder de standaard is, de kritiek navenant zal zijn. We zitten niet meer op de kleuterschool hier.

 4. Maar niet getreurd Leo, eens in de verre toekomst zal er met zoveel informatie wellicht IETS zijn waarin je gelijk in krijgt. Veel miskende geniën maken dit helaas zelf niet meer mee in levende lijve, het is dus een kwestie van rekken en erbij blijven. Dit fenomeen wordt ook wel het Gali-LEO effect genoemd …www.michaelmcqueen.net/blog/the-galileo-effect of het miskend- genie-effect http://www.skepp.be/nl/levensbeschouwing-evolutie/skeptisch-kritisch-denken/het-miskend-genie-effect

  • Het zal je verbazen, maar veel misteries kunnen worden begrepen als;
   New Black Holes produce plasma, they accelerate by that plasma away ( pushed away) from other gravity centers. they eat smaller black holes and act as Dark Matter.
   Equal sized black holes form Herbig Haro systems forming stars and later Galaxies in between. (Acc. to Q-FFF Theory)

   • Een ding heb je met je fantasieën al bereikt @Leo, zoek ik op “Herbi Haro” met jouw naam erbij dan krijg ik in Google 2360 hits 🙂 Daarmee heb je jezelf op het www al aardig onsterfelijk gemaakt….

 5. Martijn zegt

  Allen. Ik ben bang dat Leo geen persoon maar dat we last hebben van een ordinaire bot.

Speak Your Mind

*