17 april 2024

Nou blijkt het centrum van het Melkwegstelsel ook al koud gas uit te stoten

Foto van APEX in Chili. Credit: ESO/B. Tafreshi/TWAN (twanight.org)

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft ontdekt dat er vanuit het centrum van het Melkwegstelsel grote hoeveelheden koud dicht gas worden uitgestoten, als ware het ‘kogels’ van gas. De waarnemingen die tot deze ontdekking leiden zijn gedaan met het Atacama Pathfinder EXperiment (APEX) van de European Southern Observatory (ESO) in Chili. Dát er vanuit het centrum van de Melkweg met hoge snelheid gas wordt weggeblazen was al bekend, maar dat betrof tot nu toe altijd heet gas, zoals de bekende Fermibellen van gas dat gammastraling uitzendt (zie afbeelding hieronder).

Impressie van de Fermi bellen. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center.

Het is niet bekend wat nou de precieze bron is van het uitgestoten koude gas, dat een temperatuur tussen 10 en 100 K heeft. Het zou te maken kunnen hebben met het superzware zwarte gat Sagittarius A* (kortweg: Sgr A* ), dat zich in de kern van de melkweg bevindt, maar het zou ook weggeblazen kunnen zijn door de duizenden zware sterren, die zich in het centrum van de Melkweg rondom Sgr A* bevinden. De sterrenkundigen denken dat de uitstoot van het koude gas ‘grote gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst van het Melkwegstelsel’, woehaha dat klinkt best heftig (“…their findings could have important implications for the future of our galaxy). Ze doelen daarbij op de vorming van nieuwe sterren, waar koud gas essentieel voor is. Als koud gas wordt uitgestoten dan verdwijnt daarmee een noodzakelijk ingrediënt voor stervorming en wordt het Melkwegstelsel een ‘dood’ sterrenstelsel, zonder nieuwe sterren. Hier het vakartikel over de ontdekking van het koude gas, verschenen in Nature. Bron: ANU.

Share

Comments

 1. Weer een voorbeeld van de koele accreedsie schijf rond zwart gaten. EN het voorbeeld dat alle zwarte gaten fermionen afstoten !! Tegen de alg. Regel in.
  Volgens Q-FFF Theory.

  • Weer diezelfde onzin! “Dit ondersteunt mijn theorie” roept Leo maar weer eens, maar het gaat totaal niet over jouw theorie! En jouw theorie is nog steeds inherent onzinnig.

   Er is geen sprake van een accretieschijf in dit artikel, rond zwarte gaten zijn die schijven ook nooit koud maar juist heet, en dat de magnetische vervormingen rond zwarte gaten jets van materie vormen is ook niet in strijd met een “algemene regel” die trouwens op zichzelf ook niet bestaat. Je gebruik van de term “fermionen” is nog steeds onveranderd fout.
   Die jets bestaan daarbij uit materie die niet uit het zwarte gat komt maar uit de accretieschijf en veel van die materie valt wel in het zwarte gat.

   Het hele concept “zwarte gaten die materie afstoten” is gelijk aan een concept als “cirkels met een rechte hoek”. Het is lariekoek en heeft niets met natuurkunde te maken die immers probeert de natuur te beschrijven en niet een fantasie van iemand die niet eens wiskunde wil gebruiken in zijn eigen “theorie”.

   Je bent toch architect? Als ik als astronoom een architechtenforum ga spammen met “de omgekeerde piramide is een stabiele constructie voor een winkelcentrum en deze foto van een luchtballon bewijst mijn gelijk”, ga je mij dan vol bewondering voordragen voor de Pritzker Prize?

 2. Mijn afwijkende model van fermion afstotende zwarte gaten is anders dan uitstotende.

 3. Inderdaad architectuur is anders dan fysicsa. Maar wel prettig dat je een virtuele voostelling kunt maken van een roterende propellor string aan de rand van een zwart gat, die tegen de vacuum wind wordt weggeduwd door de geconcentreerde lenswerking van de oscillerende vacuum deeltjes.
  Het is wel vloeken in de kerk van de fysica. Dat wel natuurlijk, maar het overwegen waard.

 4. …een roterende propellor string aan de rand van een zwart gat, die tegen de vacuum wind wordt weggeduwd door de geconcentreerde lenswerking van de oscillerende vacuum deeltjes.” Dit is echt abracadabra hoor. Geen touw aan vast te knopen.

Speak Your Mind

*