1 december 2023

Rond 20.50 uur was een vuurbol boven Nederland te zien

Dit is niet de vuurbol die vanavond te zien was. Dit is een Geminide vuurbol. Credit: Wally Pacholka / AstroPics.com / TWAN.

Op Twitter maken velen melding van een vuurbol die vanavond rond 20.50 uur te zien zou zijn. Dat was dus toen het nog maar net begon te schemeren. Vuurbollen zijn heldere meteoren, in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. Meteoren zijn kleine stukjes puin uit de ruimte, die in de atmosfeer komen en dan ‘verbranden’. Zodra de meteoor helder is dan de planeet Venus (die op z’n helderst van magnitude -4 is) spreken we van een vuurbol of bolide.
Van de vuurbol deze avond, die volgens sommigen naar het noorden vloog en die wit van kleur was, zijn nog geen foto’s of video’s bekend. Sommigen zeggen dat de vuurbol uiteen viel in meerdere fragmenten. Op het meldpunt van de Werkgroep Meteoren zijn meldingen van de waarneming van de vuurbol binnengekomen. Het meldpunt van de International Meteor Organization (IMO) meldt nog geen waarnemingen. Als er meer nieuws over is zullen we dat hier melden. Zie ook hier het dossier van de Astroblogs over vuurbollen die afgelopen  jaren boven Nederland en omstreken te zien waren.

Share

Comments

  1. Blije bakkes zegt

    Zo ne grote vuurbal jonge… BAM!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: