25 mei 2024

Eerbetoon aan de Arecibotelescoop in documentaire ‘The Biggest Dream’ 

Aan alles komt een eind. De iconische Bill E. Gordon-radiotelescoop van het Arecibo- observatorium in Puerto Rico. stortte in 2020 volledig in elkaar na 57 trouwe dienstjaren. Een eerbetoon aan deze ooit ’s wereld krachtigste radiotelescoop is er nu in de vorm van de documentaire ‘The Biggest Dream’. De erfenis van de telescoop leeft voort in de herinnering van vele, fervente amateur- en professionele radioastronomen, en nu ook in deze gloednieuwe documentaire. De video toont de imposante impact van het bouwwerk, lokaal en nationaal voor de inwoners van Puerto Rico en wereldwijd. Weggestopt in een natuurlijk zinkgat, was de radiotelescoop van het Arecibo-observatorium een landmark met zijn 300 meter brede schotel, een trio van hoge torens, een fijnmazig kabelnetwerk en een platform dat wetenschappelijke instrumenten boven de schotel hield.

De Arecibo radiotelescoop in betere tijden. Credit: UCF.

Eind 2020 viel eerst één kabel uit, toen een tweede, en half november dat jaar besloot de eigenaar van de site, de Amerikaanse National Science Foundation (NSF), dat de telescoop te onstabiel was om te worden gerepareerd. Echter voordat er gesloopt kon worden, stortte het gevaarte op 1 december reeds ineen. De ineenstorting zorgde ervoor dat Arecibo’s toegewijde wetenschappelijke gemeenschap in onzekerheid bleef over het lot van Arecibo. De NSF heeft prioriteit gegeven aan het opruimen van de site boven het nemen van grote beslissingen over de toekomst van de faciliteit.

Een beschadigd Arecibo-observatorium Credits;  NSF.

Drieledig doel, film, trailer The Biggest Dream
De radiotelescoop begon in 1963 met waarnemen en was uniek omdat het een waardevol hulpmiddel was voor drie verschillende wetenschappelijke gebieden: de studie van de aardse atmosfeer, detectie van radiolicht uit het universum (evenals speuren naar  bsignalen van buitenaardse intelligenti (SETI), en het gebruik van een actief radarsysteem om het zonnestelsel te bestuderen, in het bijzonder asteroïden in de buurt van de aarde. In de loop van de decennia werd de telescoop ook een icoon van Puerto Rico, en ‘filmster’, dankzij ‘optredens’ in  ‘GoldenEye ‘ en ‘Contact’. Nu schittert de telescoop in een nieuwe film ‘The Biggest Dream’, een documentaire over Arecibo’s oorsprong, erfenis en verlies. De film ging op 1 december, in première in enkele theaters in Puerto Rico en zal volgend jaar internationaal worden vertoond, zie hier meer via de verklaring van de  University of Central Florida, die het Arecibo-observatorium beheert. Een trailer op YouTube biedt een glimp van de documentaire. om het verhaal van het Arecibo observatorium te vertellen. De producer en regisseur is Andre Hernandez, hij stelt: “Ik draag deze film op aan de grote dromers die besluiten te geloven dat ze positieve veranderingen in deze wereld kunnen brengen door anderen te inspireren.”

Opruimactie NSF

Ondertussen heeft de NSF in dit rapport van 17 november j.l. een update gegeven over het opruimen van de site. NSF stelt: “Het opruimteam heeft het grootste deel van de noodopruimactie voltooid. De volgende stappen zijn het voltooien van reparaties aan gebieden met beschadigd beton, het verwijderen van werkvoertuigen en apparatuur van de locatie, en het opslaan van geborgen items. In de afgelopen maanden hebben team ter plaatse gewerkt aan taken als het planten van groen om de grond op zijn plaats te houden, het testen van grondwater, het verwijderen van met olie verontreinigde grond en het verwijderen van twee grote stukken beton die van een van de drie ondersteunende torens afbraken. Ook heeft het team 38.000 beschadigde, metalen panelen verwijderd die meer dan een derde van het oppervlak van de schaal bedekken.’ De NSF gaat nu verder evalueren over hoe de site moet worden beheerd. Daarvoor treedt de NSF in overleg met het Puerto Rico State Historic Preservation Office. Ook overlegt de NSF met het ‘Salvage Survey Committee’, een panel experts bekend met de site moeten de objecten ervan schatten op de  potentiële wetenschappelijke, culturele of historische waarde en of en waar deze bewaard moeten worden. Bronnen: Space.com, University of Central Florida, Seti

Share

Speak Your Mind

*