1 maart 2024

Project Solarcan-II in Huize Nouwen is vandaag gestart

Vandaag heb ik weer een solarcan (ook wel een pinhole-camera genoemd) opgehangen onder mijn slaapkamerraam met uitzicht op het zuiden. Vorig jaar deed ik dat ook en toen heeft de solarcan er tussen 21 juni (begin zomer) en 21 december (begin winter) gehangen, hetgeen een foto opleverde van het zonlicht van een half jaar lang. Nog even in een notendop wat dit allemaal behelst: de benodigdheden voor solargraphy met zo’n camera zijn een blikje – voorzien van een klein gat, gemaakt met bijvoorbeeld een speld – en een stukje lichtgevoelig fotopapier. Je geeft dat blikje een vaste plek met uitzicht op het zuiden, laat ´m daar een half jaartje (vanaf zomer of winter solstitium) licht vangen en voilá… je hebt de zon gedurende die periode gefotografeerd! Het werkt volgens het simpele principe dat je hieronder afgebeeld ziet en dat we sinds de ontdekking van het fotopapier al toepassen. Zonlicht valt op het fotopapier en door het zilverbromide daarin verkleurt het zwart.

Nou had ik dit blikje eigenlijk dus op 21 december weer op moeten hangen voor een compleet volgend half jaar, maar het liep allemaal wat anders en dat leverde twee weken uitstel op. Het blikje haal ik op 21 juni van de muur en de foto die ik dan heb zal het zonlicht van een half jaar tonen minus twee weken – het zij zo.

 

Er is wel een verschil tussen Project Solarcan-I en Project Solarcan-II: vorig jaar had ik aan de onderzijde van het blikje een klein blokje geplaatst, zodat het blikje met een licht hoek omhoog keek. Dat deed ik om er zeker van te zijn dat de camera ook het zonlicht in z’n hoogste stand zou opvangen, dus zo rond 21 juni. Het resultaat (hierboven te zien) toont dat het blokje niet nodig was, want er is aan de bovenzijde van de foto nog ruimte over. Door die hoek staan er onderaan géén bomen en huizen op de foto, hetgeen zo’n solargraph wel leuk maakt. Daarom kijkt het blikje dit keer gewoon recht vooruit naar het zuiden, zodat ook de voorgrondobjecten er op komen te staan, hoop ik. Op 21 juni laat ik jullie het resultaat van Project Solarcan-II zien.

Share

Comments

 1. Al sinds jaar en dag las ik de artikelen op deze site. Nu niet meer. Want ergens in het afgelopen jaar is de lay-out dusdanig veranderd dat de artikelen onleesbaar geworden zijn op mijn mobiel.

  -De letters zijn te klein
  -De letters zijn grijs IPV zwart
  -Er is geen index van de artikelen meer, maar ze zijn allemaal volledig open gevouwen. Hierdoor is het een heleboel gescroll en het overzicht weg.

  Best wel jammer

  • Dus in de AMP versie (speciaal gemaakt voor mobiele telefoons) is de blog niet goed leesbaar? https://www.astroblogs.nl/2022/01/09/project-solarcan-ii-in-huize-nouwen-is-vandaag-gestart/amp/

   • Nee niet goed leesbaar voor mij, ook niet in AMP. De letters zijn te klein. Niet grijs trouwens zoals ik eerst dacht, dat lijkt blijkbaar zo omdat ze zo klein zijn. Inzoomen kan wel maar dan valt een deel van de tekst buiten beeld. Dat is ook niet prettig lezen.

    Wat daar los van staat is dat de artikelen allemaal open gevouwen zijn. Lastig om te scrollen. Het is namelijk niet vlug te zien wanneer het ene bericht eindigt en het volgende begint.

    Ik heb diverse websites is een mapje zitten die ik vaak even allemaal snel bijlangs ga als ik even wat wil lezen over wetenschap. Die hebben allemaal grotere letters en (van de meesten) is de index ook veel overzichtelijker. Voorbeelden zijn Scientias, Wetenschap in Beeld, KIJK, New Scientist.

 2. Dit lijkt me heel leuk om ook eens te proberen. Ik vraag me af wat voor lichtgevoelig fotopapier je precies gebruikt, en waar je dat koopt?
  Wat betreft het commentaar van Twiki: op mijn computer is het nog steeds prima en ik blijf de site sowieso met veel plezier lezen, met veel dank aan alle superinteressante bijdragen van jou en de andere auteurs (dank!), maar ik vind inderdaad ook wel dat de mobiele versie minder goed leesbaar is geworden. Vooral dat alle artikelen opengevouwen zijn op de mobiele versie maakt het veel minder overzichtelijk.

 3. Wat de problemen betreft met de mobiele versie van de Astroblogs, waar Twiki en Wouter melding van maken: ik heb zelf op mijn telefoon geen problemen met de Astroblogs. Alles is goed leesbaar (zie screenshot hieronder) en als ik iets wil uitvergroten kan dan. Valt de tekst daardoor buiten beeld dan kan ik scrollen of mijn telefoon kantelen, zodat het beeld breder wordt. Ik hoor nu voor het eerst van de problemen met de mobiele versie (ja, er waren eerder ook problemen, maar die zijn toen met de AMP-versie verholpen, dacht ik).

Speak Your Mind

*