19 april 2024

Kijk nou toch, dat lijkt wel een bloem… op Mars

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

De foto hierboven is recent gemaakt met de Mars Hand Lens Imager (MAHLI) van de Curiosity rover van de NASA in de Gale krater op Mars. De NASA heeft het object ‘Blackthorn Salt’ genoemd en als je het zo bekijkt zou je toch kunnen denken dat het een bloempje lijkt, iets wat daar uit de grond is gegroeid. Maar niets is minder waar, het betreft ‘slechts’ een minerale formatie met verfijnde structuren die gevormd zijn doordat mineralen uit water neerslaan. Curiosity heeft ze eerder ook al gezien (denk ook aan de ‘bloemkolen’ die de rover eerder zag) en ze worden ‘diagenetic crystal clusters‘ genoemd. Meestal waren het formaties die uit sulfaten bestonden, dat zijn zouten.

Eerder had de inmiddels ter ziele gegane Marsrover Opportunity dergelijke formaties ook al gezien in de Endeavour krater en die werden toen ‘blueberries’ genoemd. Die ronde vormen zie je ook rechts van het bloempje op de door Curiosity gemaakte foto hieronder.

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill

Hieronder is een driedimensionaal model van Blackthorn Salt te zien, gemaakt door Simeon Schmauss:

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Mmm, het Martiaanse bloemperkje is in ieder geval wel netjes aangeharkt. Breng je mijn complimenten over aan de Groene Mannetjes, Arie? Dat ze groene vingers hebben, is eigenlijk niet meer dan normaal toch?

    Groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*