28 mei 2024

Het duurt tot minstens het jaar 2371 voordat we een Type 1 beschaving op de Schaal van Kardasjov zullen zijn

Credit: Piro4D/Pixabay.

De Schaal van Kardasjov (in ’t Engels heet de beste man Kardashev) is hier vaker gepasseerd, de indeling voor de technologische ontwikkeling van intelligente beschavingen, ontwikkeld door de Russische sterrenkundige Nikolaj Kardasjov. In de originele versie heeft de schaal drie categorieën, waarin beschavingen op basis van hun energieproductie ingedeeld worden en het eerste type daarvan zijn de beschavingen die in staat zijn alle op een planeet beschikbare energie te gebruiken. Dat is ongeveer 10^16 W (voor de Aarde zelfs iets meer dan 1,74×10^17 W). Een internationaal team van sterrenkundigen, onder andere van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA, heeft nu berekeningen gedaan om te kijken wanneer de mens toetreedt tot dat eerste type, uiteraard onder de aanname dat we in staat zijn het ‘Grote Filter’ te vermijden, dat we voorkomen dat we onszelf vernietigen met een wereldoorlog of een onomkeerbare klimaatverandering. In hun berekeningen gaan Jonathan Jiang en z’n collegae niet uit van de originele Kardasjov meetlat, maar van een afwijkende versie die Carl Sagan heeft opgesteld. Gebruikmakend van de zogeheten K formule van Sagan en van het gebruik en de beschikbaarheid van drie energiebronnen (fossiele energie, kernenergie en duurzame energie) komen ze tot een schatting wanneer de mensheid een Type I beschaving op de schaal van Kardasjov zal zijn. Dat zal pas op z’n vroegst zijn in het jaar 2371, als we 1 als ‘Kardashev scale value’ zullen bereiken – in 2019 zaten we op 0,73. Nog minstens 349 jaren te gaan én geen gekke dingen doen als mensheid zijnde!

Credit: Jonathan Jiang et al.

Hier het vakartikel waarin alles na te lezen valt. Bron: ArXiver.

Share

Comments

 1. Lisa van Wijk zegt

  En dat zet de ontwikkeling van de mensheid weer even in het juiste perspectief. Wellicht dat een directe koppeling tussen ons brein en externe geheugenopslag kan leiden tot een extreme toename van cognitieve vermogens en het bedenken van energieoplossingen om de mensheid een flinke “push forward” te geven.

 2. Volgens mij loopt die lijn de verkeerde kant op, het zal me niet verbazen als onze nakomelingen t.z.t. weer in berenvellen en met knuppels rondlopen met het tanende opleidingsniveau. https://nos.nl/artikel/2226821-het-nederlandse-onderwijs-glijdt-af-al-20-jaar-daalt-niveau-zegt-inspectie Dit jaar weer een dieptepunt….

 3. kijk in een spiegel en zie de grootste vijand van de mens

  • 🙂 Hopelijk niet persoonlijk bedoeld Arie… Maar correct geconcludeerd, er heerst al vanaf Kain en Abel een obsessieve drang tot zelfvernietiging. Dieren gebruiken competitie als veredeling van de soort en wij hakken er zonder reden gewoon willekeurig op los met het tegenovergestelde effect.

 4. Het ARXIV artikel noemt een extra mogelijkehid voor energie opwekking in de toekomst: SPACETIME !!! DUS DONKERE ENERGIE ALS BRON.
  “‘supermassive black holes or some sources human civilization is not able to even conceive yet. Indeed, such a civilization may well be able to manipulate space-time itself, creating wormholes to enable travel to any point in the Universe”.

 5. “… waarin beschavingen op basis van hun energieproductie ingedeeld worden en …. ”

  Volgens mij moet dat zijn : obv hun energieverbruik!
  Een type I beschaving soupeert alle energie op, die ze van hun lokale zon aangestraalt krijgen.

  Of dat werkelijk een doel is om voor te gaan: als alle energie naar technologische toepassingen gaat, is er vast niks over voor de natuur: fauna en flora, wandelen in de zon, eb en vloed van de zee…
  Nee, ik denk niet dat dat nog mijn wereld was.
  (Die 350 jaar hoef ik niet. )

  Groet, Paul (Obelix)

  • Tja, laten we die bizarre ideeën van die Kardasjov ook maar snel met hem begraven Paul anders gaat ze een eigen leventje leiden. En dan gaan ze er bij JPL er nog serieus aandacht aan besteden….

Speak Your Mind

*