15 april 2024

NASA’s Artemis 1 maanmissie succesvol gelanceerd! Godspeed!

Artemis 1 lancering Credits; NASA/ Joel Kowsky

Vanochtend om 07:47 NL’se tijd is de Artemis 1 maanmissie van NASA succesvol gelanceerd. De raket, NASA’s Space Launch System steeg op vanaf het Kennedy Space Center. De raket stuurt een onbemande Orion-capsule naar een zogenoemde ‘flyby’ rond de maan. De missie duurt in totaal 25 dagen. De bovenste trap van de raket, de Interim Cryogenic Propulsion Stage (ICPS), scheidde zich acht en een halve minuut na de lancering van de kerntrap (gemaakt door Boeing) af. De Orion-capsule scheidde zich op z’n beurt van de ICPS af, zo een twee na lancering van de ICPS. Er deden zich nog een tweetal problemen voor tijdens de countdown. Zo’n drie uur voor de opening van het lanceervenster meldde NASA een lek in een klep in grondapparatuur die werd gebruikt om de vloeibare waterstoftank van de kerntrap bij te vullen. Er werd een team naar lanceerpad 39B gestuurd om de bouten in de klep vast te draaien en het lek te verhelpen. Kort hierna, meldde de USSF, die KSC’s deel, ‘Eastern Range‘ exploiteert, dat een radar die nodig was om de lancering te volgen, defect was, een probleem dat werd teruggevoerd op een defecte Ethernet-schakelaar. Het vervangen van de schakelaar duurde meer dan een uur. De succesvolle lancering kwam na twee mislukte pogingen eind augustus en begin september. De eerste, 29 augustus, werd afgelast toen sensoren aangaven dat een van de vier RS-25-kerntrapmotoren (Aerojet Rocketdyne) niet goed was afgekoeld, een probleem dat later werd toegeschreven aan een defecte sensor. En NASA annuleerde de tweede poging, van 3 september j.l., zie Arie’s blog, na het detecteren van een waterstoflek tijdens het tanken van de kerntrap.

Credit: NASA

Orkaan Ian dwong NASA de SLS terug te sturen naar het Vehicle Assembly Building. Op 4 november werd de SLS opnieuw naar het lanceerpad 39B vervoerd, en moest toen wachten terwijl orkaan Nicole 10 november passeerde. De storm veroorzaakte niet veel schade, en NASA concludeerde dat er geen belemmering was om te lanceren. Deze gebeurtenissen waren echter slechts kleine tegenslagen voor een draagraket waarvan de ontwikkeling grote vertragingen opliep. De NASA Authorization Act van 2010, die NASA opdroeg om SLS te ontwikkelen, eiste dat het vaartuig eind 2016 klaar zou zijn. Verschillende technische problemen, voornamelijk met de kerntrap van de raket, hebben de eerste vlucht van het voertuig tot nu toe fors vertraagd. De Artemis 1-missie zal de onbemande Orion, naar de maan brengen en daar een zogenoemde ‘verre retrograde baan’ (DRO) binnengaan. Orion zal vijf dagen in die baan blijven en een maximale afstand tot de Aarde bereiken van 480.500 kilometer. Het zal dan de baan verlaten en terugkeren naar de Aarde, om daar voor de kust van San Diego, Californië, op 11 december neer te komen. De 25-daagse missie wordt door NASA beschouwd als een ‘short-class’ missie, i.t.t. de 42-daagse missies die Orion zou hebben ondernomen bij de twee eerdere lanceerpogingen. De kortere missie zal nog steeds alle testdoelen bereiken, maar in een meer gecomprimeerd tijdsbestek. Artemis 1 is ontworpen om het Orion-ruimtevaartuig in de cislunaire ruimte te testen, inclusief het testen van het hitteschild van het ruimtevaartuig bij de re-entry van de Aarde. De Artemis 1, wordt gevolgd door Artemis 2, de eerste bemande Orion-missie, maar niet eerder dan 2024. De Artemis 3 zal een landing op de maan maken. Het SLS, Orion en het KSC lanceerplatform vormen samen met de Lunar Gateway (een maanruimtestation), de ruggengraat van NASA’s maanprogramma. Bronnen: SpaceNews, NASA, Space.com, NasaSpaceFlight, CNET

Share

Comments

 1. Angèle, bedankt voor je blog over de lancering van de Artemis 1 missie. Hieronder nog even ter aanvulling de beelden van de lancering.

 2. jan brandt zegt

  Zucht….machtig prachtig allemaal….maarre…als iemand van de Apollo-generatie vind ik het toch wel een beetje…eh…soort van zurig….dat dit heugelijke historische feit zo ogenschijnlijk stiekumpjes lijkt te hebben plaatsgevonden….Of zijn dit dan toch wat misplaatste gevoelens????
  Nou ja…hoe dan ook….”we” zijn….eindelijk….weer op weg naar de Maan….leuk om dit nog te mogen meemaken!!!

  • Beste Jan, niets stiekum aan. De dag en window was al een tijdje bekend. Youtube stond er bol van en wat schetst mijn verbazing? Je lag nog op één oor, o danks de vele appjes van mij hahaha. Ach joh, in 2024 gaat Artemis 2 met astronauten richting de maan. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Was trouwens weer machtig mooi om te zien en dat zeg ik, als kind de Apollo’s te hebben zien gaan.

 3. jan brandt zegt

  Eh…en zelfs ook leuk om dit achteraf in de herhaling te mogen meemaken!!

 4. Angele van Oosterom zegt

  Graag gedaan Arie, Wel iets om even van ‘over the moon’ te zijn! Ja, Jan na al het uitstel was ik ook wat voorzichtig,..

  https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/over-the-moon

 5. Als één van de – wat is het, 450.000? – virtuele passagiers (je kon je naam meesturen) ben ik natuurlijk apetrots dat Artemis I netjes ten hemel is gestegen en onderweg is naar ons aller Maan. Ik ben dan wel niet zelf aan boord, maar ik kan ten minste zeggen dat mijn naam (leuk palindroom toevallig: naam-maan en vice versa) in de ruimte is geweest voor een rondje om onze natuurlijke satelliet. Meer nog, ik (nu ja, mijn naam dan), zal zelfs de achterkant van de Maan ‘gezien’ hebben. Uiteraard kan dat niemand wat schelen en blijft mijn aandeel in de zaak al even onbekend als ik anoniem in het geheel der dingen, maar dat zal mij een zorg wezen. Ik kijk intussen voor de 683ste keer naar de lancering, met een lichtjes verzaligde glimlach en blinkende kijkertjes … Over the moon, indeed!

 6. Het blijft voor mij toch wel een dingetje dat in 1969 Neil Armstrong en Buzz Aldrin een succesvolle bemande maanlanding konden maken. Met alle technologische vooruitgang van nu blijft het moeilijk om dat te evenaren.
  Dat het te kostbaar is gaat ook niet meer op als je ziet hoe makkelijk er miljarden aan oorlog wordt uitgegeven.

  Hoe indrukwekkend zou het zijn om nieuwe live HD beelden van astronauten op de maan te kunnen zien. Maar ja, dat kan niet eerder dan 2024. Ik moet het nog allemaal zien gebeuren. Tegen die tijd zijn er vast hele andere belangrijkere dingen aan de orde.

  • dat zullen prachtige beelden van stoffige astronauten worden 🙂
   in de Zenith deze maand staat weer een realistisch artikel mbt de niet ongevaarlijke omgeving .
   bv
   (Maar voor een langdurig verblijf op de maan zullen wel oplossingen gevonden moeten worden voor de problemen die het maanstof en de kosmische straling voor mens en materieel opleveren, zo blijkt uit het tweede artikel.)

   • Ja, over maanstof daar heb ik volgens mij ook nog wel eens wat over geschreven. De maan is idd niet echt een mensvriendelijke omgeving. Over beelden gesproken, ik kwam toevallig op een video van ene Gary Fong terecht.
    Hij weet alles over de Hasselbladcamera.

    From Gary Fong

    I’m a world-famous photographer who photographed with Hasselblad Cameras for over twenty years. I was sponsored by Hasselblad and a lecturer at Hasselblad University. I also started up (and ran) Pictage, Inc., at the time the largest professional digital photo lab in the United States. I photographed famous celebrities and politicians, so I know a lot about how to preserve and protect fragile photographic emulsions and films.
    I’m also a graduate of UC Santa Barbara with a degree in Pharmacology, and was a UCLA Physics major prior to this.
    I also held a de-commissioned Hasselblad lunar camera in my hands, and played with it. That is where I saw a lot of things that didn’t make sense.

    This video explores the possibility that the photographs that were shown to the public as photos from the moon could not have possibly be authentic, given the vast amount of information given to me.
    This is not to say that man never landed on the moon, or that there is a “conspiracy”, because I wasn’t there, and I don’t personally know any of the astronauts. But as a photographer who took millions of images on Hasselblad Cameras, and as an operator of a leading photo lab, I finding it impossibly hard to believe that the moon photographs could have been taken on the moon.

    De foto’s die op de maan gemaakt zijn met de Hasselbladcamera daar heeft hij als deskundige zijn twijfels over. Over de maanlanding zelf laat hij zich niet over uit (laatste alinea) Dat doet er ook niet toe. Het gaat puur over de foto’s.

    Ik lees ook de reacties onder zo’n video. Er zijn altijd mensen die opmerkingen hebben.
    Bij ene Rene Dekker zag ik een aantal opmerkingen waar Gary Fong ook antwoord op gaf.
    ”Dark slide”
    ”Aperture and Shutter speed locked together”
    ”Temperature”
    ”X-Ray”
    ”Mannequins”

    • Enceladus zegt

     Mijn god zeg, hou je je nog steeds bezig met die sneue conspiracy theories?
     Gary Fong’s verhaaltje is allang gedebunked. Astroblogs gaat over wetenschap, niet over flauwekul.

     Dave McKeegan over sneuneus Gary Fong: https://www.youtube.com/watch?v=hLXHrQ1Keac

     Godzijdank staan we over een paar jaar weer op de maan en zal een vrouw voorgoed een einde maken en alle maan-conspracy. Leve de wetenschap!

     Groet,
     Gert (Enceladus)

     • Dave McKeegan, Freelance Photographer. Op YouTube 35,2K abonnees, 318 likes.
      Gary Fong, Photographer Hasselblad Cameras. Op YouTube 173K abonnees 5,9K likes.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Fong
      Dave McKeegan Wikipedia ?

      Dave McKeegan is een zuur mannetje. Gary Fong beweerde helemaal niet dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden.

      Wat betreft de flauwe sneer naar conspiracy theorieën. Wat gisteren conspiracy was, is heden waarheid geworden. De een heeft het meteen door, de ander niet 😉

     • Enceladus zegt

      Alsof meer likes en abonnees betekent dat degene met het hoogste aantal gelijk heeft…
      Ik ben blij dat Copernicus er zo niet over dacht!

      Verder zei ik niet dat Fong beweert dat de maanlandingen niet hebben plaatsgevonden, maar hij zaait wel twijfel over de op de maan gemaakte foto’s. En dat is dus een conspiracy theory. En jij hebt er ook een handje van om dergelijke onwetenschappelijke rommel te verspreiden. Dat mag jij dan een sneer noemen, ik noem het verdedigen van de wetenschap. Ik raad je aan je eens te verdiepen in de kennisopbouw in de wetenschap, van theorie, experiment, paradigma tot wetenschappelijk resultaat.

      Nogmaals: over een paar jaar staat er een vrouw op de maan en dan staan alle maanlandingontkenners, alle maanfoto-ontkenners en alle flat earth-pannekoeken compleet in hun hemd. Wat een feestdag zal dat worden. Kan niet wachten. Leve de wetenschap!

      Groet,
      Gert (Enceladus)

    • Is de film ‘Capricorn One’ dan toch op waarheid gebaseerd?

     #Altijd bereid om de boel nog wat op te juinen. 😀

     • Enceladus zegt

      Welnee. Leuke film hoor, daar niet van. En mooi, die scene waarbij die zogenaamd omgekomen astronaut aan komt wandelen op zijn eigen begrafenis.

      Nog even over de maan en hoe ongelooflijk sneu al die ontkenners en degenen die flirten met dat soort conspiracy theories eigenlijk zijn: tijdens de Apollo-missies zijn reflectors op de maan geplaatst. Door Apollo 11 en 14. Zie: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/laser-beams-reflected-between-earth-and-moon-boost-science

      De afstand aarde – maan kan daarmee gemeten worden: https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Laser_Ranging_experiment

      Het is dus allang wetenschappelijk vast te stellen dat de maanlandingen hebben plaatsgevonden. Daarom zijn suggesties dat de foto’s niet echt zijn of opmerkingen ‘dat er wel weer wat tussen zal komen’ en de geplande maanlanding van Artemis niet door zal gaan een regelrechte belediging van de wetenschap, van wetenschappers en van degenen die hier hun best doen om een interessante website over astronomie te maken.

      Groet,
      Gert (Enceladus)

      PS: Juinen was een fictieve plaats, bedacht door van Kooten & de Bie. Je bedoelt: opjutten.

     • Even @Gert mbt de reflectoren , ik weet hier ook van maar wat ik zo bijzonder vind hieraan is dat ze
      toen al (schijnbaar..) een soort reflectorglaswisser hadden moeten uitvinden om de boel stof vrij te houden 🙂
      Er schijnt geen wind te zijn…. zou toch stoffig moeten worden na al die jaren en wat doen al die micro en grotere inslagen van ruimte materiaal na al die jaren…interessant .Uit je link..
      (scientists are to continue using the surface panels far into the future, they need figure out why some of them are returning only a 10th of the expected signal.)

     • Enceladus zegt

      @spits: uiteraard is er geen wind op de maan, want die heeft geen atmosfeer. Astronauten lopen daar in het luchtledige rond. En doordat er geen atmosfeer en dus ook geen wind is, kan stof zich niet zo gemakkelijk verspreiden.

      Eigenlijk kan alleen de inslag van materiaal uit de ruimte stof op die reflectoren veroorzaken. Dat gebeurt natuurlijk ook op de lange duur. Waarschijnlijk zijn die reflectoren over een eeuw vrijwel onbruikbaar. Maar dat geeft niet, want voor die tijd hebben we al nieuwe geplaatst. En wie weet wordt ooit de landingsplek van Apollo 11 opnieuw bezocht. Zouden we ze in theorie kunnen afstoffen. 😉
      Al denk ik wel dat die plek een beschermde status krijgt (of heeft die plek dat wellicht al?) want het is een historische plek voor de mensheid.

      Groet,
      Gert (Enceladus)

 7. Leuk om te volgen, het Artemis project.
  Hopelijk checken ze van te voren wel even of alle bouten stevig genoeg zijn vastgedraaid. 😉

  • @Niels
   Tuurlijk. Ze zijn juist bezig daar een app voor te maken.
   ‘Vroeger’ was er gewoon iemand die die bouten aandraaide, maar nu moeten ze daar eerst een app voor maken om het te kunnen bedenken en dat moet allemaal digitaal worden vastgesteld en vastgelegd… Geen worden dat alles zo duur wordt dat er niks meer van de grond komt. 🙁

   Groet, Paul

   • Haha, het lijkt inderdaad zo simpel: ervoor zorgen dat alle bouten goed vastzitten.
    Maar er zal vanzelfsprekend wel een veel complexer probleem aan ten grondslag liggen lijkt me……de NASA is immers niet de minste…

 8. jan brandt zegt

  Ik heb net de NASA TV herhaling gezien op YT gezien…enne….dat lanceer-theater van de NASA met al dat prachtige taalgebruik c.q. spacetech-jargon en zo was wederom een waar feest voor de zintuigen….”We have lift off….We all rise together… to the Moon and beyond”…..Zucht, daar kan naar mijn bescheiden Apollo-generatie mening nog steeds geen enkele andere ruimtevaart-organisatie aan tippen…Take us back to the Maan…..Go NASA….Go Artemis!!

 9. Er zijn inmiddels al mooie filmpjes online gezet, gemaakt met een camera aan boord van Orion.
  https://www.youtube.com/watch?v=U7uV_WzsOx0

 10. Enceladus zegt

  ‘Earthrise’ heeft een opvolger: https://nos.nl/artikel/2453277-orion-maakt-eerste-rondje-rond-de-maan-de-fakkel-wordt-doorgegeven

  De eerste groepsfoto van 8 miljard mensen!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*