16 april 2024

Venus en Jupiter staan NU fraai bij elkaar aan de avondhemel

Het schouwspel zal nog een klein uurtje duren en dan verdwijnen ze onder de horizon: de samenstand (conjunctie) van Venus en Jupiter. Ik heb net vanuit mijn tuin wat foto’s geschoten, hierboven een wideview met het duo net boven de bomen, hieronder een foto die ik gemaakt heb met de smartphone door het 25 mm oculair van mijn Newtontelescoop heen (brandpuntsafstand 900 mm, dus 36 x vergroting). Let wel: het is een omkerend beeld, dus Oost en West zijn omgedraaid. Bij Jupiter (rechts) zie je vier manen, de bekende Gaileïsche manen, eentje links, twee rechts en nog eentje iets verder rechts. [Update 19.40 uur] Ik heb net even die manen opgezocht met behulp van de Sterrengids 2023 pagina 34. Die ene links van Jupiter op de foto is Europa, de maan direct rechts is Io, rechts daarvan is Ganymedes en daar weer rechts van is Callisto.

Lezers die ook foto’s hebben gemaakt? Laat het weten hier of gewoon via een reactie op deze blog. [Update 20.20 uur] Van collega-Astroblogger Jan Brandt ontving ik zojuist onderstaande foto, die hij in Dordrecht genomen heeft met een 500mm Maksutov telelens. Ook hier zien we bij Jupiter enkele manen.

[Update 21.45 uur] Een andere Astroblogger was ook actief vanavond, Paul Bakker. Hij stuurde mij onderstaande foto, die begin van de avond genomen is in Valthe, Drenthe. Jan en Paul, bedankt voor jullie mooie bijdragen!

Share

Comments

 1. Monique zegt

  Gisteren alvast deze onderstaande opname gemaakt. Je weet maar nooit of het de andere dag ook lukt.

  Deze hieronder is net vers van de pers. Ik kon ze allebei tegelijk in de telescoop vangen.

 2. After-party Sterrenkijkdagen 2023.

  Van wegen het feit dat de Sterrenkijkdagen dit jaar weer eens in een schoolvakantie waren ingepland, deden we deze gisteren 1 2 2023.
  Overdag vele leerlingen een college gegeven over de aanwezigheid en resultaten van Zonnevlekken. “Noorderlicht ”
  Later die dag iedereen ook nog via een witlichtfilter dit natuurverschijnsel daadwerkelijk laten zien.
  In de avonduren kwamen vele nog even op bezoek, om inderdaad in de duidelijk zichtbare conjunction “Jupiter en Venus” te ontdekken.
  Dit soort van samenstand ( mogelijk nog iets closer ) en daar ook nog een Komeet of Supernova bij wordt beschreven als De Ster van Bethlehem.
  Uiteindelijk was iedereen toch meer onder de indruk van onze naaste buur toen men de kraters in onze Maan tastbaar kon zien.

 3. Een magisch gezicht, zo’n samenstand van de twee helderste planeten.
  Als ik een ‘wijze uit het oosten’ was geweest, zou ik er ook opuit zijn getrokken 😉

Speak Your Mind

*