27 april 2024

NASA en DARPA stellen Lockheed Martin aan als hoofdaannemer voor de nucleaire raket ‘DRACO’

DRACO, artistieke impressie Credits; DARPA/Military.com

NASA en het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) hebben recent Lockheed Martin, gevestigd in Littleton, Colorado (VS), aangekondigd als de hoofdaannemer voor de bouw en het testen van NASA en DARPA’s nucleair aangedreven demonstratieraket ‘DRACO’. DRACO staat voor ‘Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations’. In 2027 wil NASA de DRACO in de ruimte gaan uittesten. Het nieuws over Lockheed Martin werd recent gemeld, medio 2022 werd al de toekomstige demonstratievlucht in 2027 van DRACO aangekondigd.

In de recente gezamenlijke verklaring van NASA en DARPA, stelde NASA’s adjunct-hoofd Pam Melroy: “Door samen te werken met DARPA en bedrijven in de commerciële ruimtevaartindustrie kunnen we de technologische ontwikkeling versnellen die we nodig hebben om mensen naar Mars te sturen.” Voor NASA is nucleaire voortstuwing een van de belangrijkste mogelijkheden op de ‘routekaart’ voor bemande missies naar Mars. Een nucleair-thermisch aangedreven raket, zoals DRACO, (zie o.a. ook deze Astroblog over dit NTP systeem) zou een kortere reis naar de Rode Planeet mogelijk maken dan met een coventionele raket mogelijk is. Dit type NTP-raketsysteem is veel efficiënter dan conventionele chemische raketten, wat o.a. betekent dat er meer apparatuur voor wetenschappelijke doeleinden kan worden vervoerd, en dat er meer vermogen kan worden geleverd aan instrumenten en communicatiesystemen. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst met DARPA is Lockheed Martin verantwoordelijk voor het ontwerp, de integratie en het testen van het raketsysteem. BWX Technologies, gevestigd in Lynchburg, Virginia, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de kernsplijtingsreactor die de motor zal aandrijven. NASA’s Space Technology Mission Directorate (STMD) doet het algehele beheer en de uitvoering van DRACO. NASA zet tot $ 300 miljoen in voor het DRACO-partnerschap. De U.S. Space Force zal de DRACO-lancering ondersteunen.

DRACO, TRG
De DRACO is bedoeld voor ruimteverkenning, o.a. in de cislunaire ruimte, en voor de nationale veiligheid in het algemeen. DRACO biedt grote voordelen, zie ook deze AB, zoals een efficiëntere voortstuwing dan conventionele chemische raketten, en heeft een grotere wendbaarheid. Noch DARPA noch NASA hebben verder details bekendgemaakt over de DRACO-demonstratiemissie zelf, maar wel is bekend dat de vlucht met het ruimtevaartuig genaamd X-NTRV gedaan zal worden, en dat het voertuig in een baan om de aarde zou opereren op een hoogte van ten minste 700 kilometer (maar mogelijk wel 2000 kilometer) om er in ieder geval voor te zorgen dat alle radioactieve materialen zouden zijn vervallen tot aanvaardbare niveaus voordat ze weer op de aarde  komen.

In 2022 schreef ik reeds dat NASA forse stappen zet in nucleaire ruimtevaart. Naast DRACO gaf NASA in 2022 groen licht voor de ‘Thermo-radiatieve Generator‘, een zeer compacte en efficiënte nucleaire energiebron voor deep-space missies, welke uit de koker van het Rochester Institute of Technology, (New York) komt. Dit nieuwe TRG-concept moet veel efficiënter gaan werken dan een zonnepaneel, aldus NASA De TRG zal zo een tiende van de omvang van de energiebronnen zijn die nu gebruikt worden voor deep-space c.q. planetaire missies, waaronder bv de Multi-Mission Radioisotope Thermal Generators (MMRTG’s), waar de Perseverance-rover mee is uitgerust. Voorbeelden voor genoemde toepassingen van het TRG-concept zijn o.a. NASA’s Flagship Uranus-missie, deze missie zou mogelijk ondersteund kunnen worden door een kleine vloot, met deze RTG uitgeruste, CubeSats. Bronnen; NASA, NASA/JPL, SpaceNews, MIT, DARPA, New Atlas, SpaceandDefense

Share

Speak Your Mind

*