NASA en het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) hebben recent Lockheed Martin, gevestigd in Littleton, Colorado (VS), aangekondigd als de hoofdaannemer voor de bouw en het testen van NASA en DARPA’s nucleair aangedreven demonstratieraket ‘DRACO’. DRACO staat voor ‘Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations’. In 2027 wil NASA de DRACO in de ruimte gaan uittesten. Het nieuws over Lockheed Martin werd recent gemeld, medio 2022 werd al de toekomstige demonstratievlucht in 2027 van DRACO aangekondigd.
DRACO, TRG
De DRACO is bedoeld voor ruimteverkenning, o.a. in de cislunaire ruimte, en voor de nationale veiligheid in het algemeen. DRACO biedt grote voordelen, zie ook deze AB, zoals een efficiëntere voortstuwing dan conventionele chemische raketten, en heeft een grotere wendbaarheid. Noch DARPA noch NASA hebben verder details bekendgemaakt over de DRACO-demonstratiemissie zelf, maar wel is bekend dat de vlucht met het ruimtevaartuig genaamd X-NTRV gedaan zal worden, en dat het voertuig in een baan om de aarde zou opereren op een hoogte van ten minste 700 kilometer (maar mogelijk wel 2000 kilometer) om er in ieder geval voor te zorgen dat alle radioactieve materialen zouden zijn vervallen tot aanvaardbare niveaus voordat ze weer op de aarde komen.
In 2022 schreef ik reeds dat NASA forse stappen zet in nucleaire ruimtevaart. Naast DRACO gaf NASA in 2022 groen licht voor de ‘Thermo-radiatieve Generator‘, een zeer compacte en efficiënte nucleaire energiebron voor deep-space missies, welke uit de koker van het Rochester Institute of Technology, (New York) komt. Dit nieuwe TRG-concept moet veel efficiënter gaan werken dan een zonnepaneel, aldus NASA De TRG zal zo een tiende van de omvang van de energiebronnen zijn die nu gebruikt worden voor deep-space c.q. planetaire missies, waaronder bv de Multi-Mission Radioisotope Thermal Generators (MMRTG’s), waar de Perseverance-rover mee is uitgerust. Voorbeelden voor genoemde toepassingen van het TRG-concept zijn o.a. NASA’s Flagship Uranus-missie, deze missie zou mogelijk ondersteund kunnen worden door een kleine vloot, met deze RTG uitgeruste, CubeSats. Bronnen; NASA, NASA/JPL, SpaceNews, MIT, DARPA, New Atlas, SpaceandDefense
Speak Your Mind