27 april 2024

De Vikram-lander en Pragyan-rover op de maan zijn in slaaptoestand gebracht

Foto van Vikram, gemaakt op 30 augustus door de Pragyan rover vanaf 15 meter afstand. Credit: Indian Space Research Organisation (ISRO) – GODL India.

Zowel de Vikram-lander als de Pragyan-rover, beiden onderdeel van de succesvolle Indiase Chandrayaan-3 missie, zijn in een soort van slaaptoestand gebracht. Twee weken geleden landden ze in de buurt van de zuidpool van de maan en hebben ze beiden onderzoek gedaan naar de bodem ter plekke, vooral om te kijken of er water in de buurt is. Ze zijn nu allebei in een slaaptoestand gebracht omdat in de ‘maandag’, die een kleine maand duurt, nu de nacht is aangebroken en het zonder directe zonneschijn héél koud is. De batterijen van beiden zijn helemaal volgeladen en men hoopt dat ze de nacht kunnen overleven en dat ze op 22 september, als de zon weer ‘opkomt’, weer een teken van leven geven. Het kan er ’s nachts -120 °C worden en eigenlijk is de elektronika van de Chandrayaan-3 niet bestand tegen dergelijke koude temperaturen.

Voordat de Vikram-lander in slaapmodus ging deed ‘ie nog wel iets heel opmerkelijks: hij maakt vandaag een klein huppeltje op het maanopppervlak waarbij het door het aanzetten van de motor eventjes 40 cm opsteeg en vervolgens 30 á 40 cm verderop weer neerkwam. In de tweet hierboven zie je daar beelden van. Uniek was dat sprongetje trouwens niet. De Amerikaanse Surveyor-6 heeft het vele jaren geleden ook al eens gedaan. Hieronder nog beelden van vóór de hop van Vikram en erna.

Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*