27 april 2024

Zaterdagavond vuurbol verschenen boven Noord-Nederland

Gisteravond (zaterdag 16 september) rond 20.30 was er een heldere vuurbol te zien boven Noord-Nederland. Met verschillende dashcams en bewakingscamera’s kon de vuurbol worden gezien. Op de website van de International Meteor Organization (IMO) is in dit report te lezen dat de vuurbol waargenomen is in Engeland (!), Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Op het kaartje hieronder zie je de lokatie van de waarnemers en met de blauwe pijl het vermoedelijke traject van de vuurbol, een stukje ruimtesteen dat door de aardse atmosfeer vloog en verhit werd. De vuurbol was blauwwit of blauwgroen van kleur. De meeste waarnemers schatten de duur van de vuurbol in op 3,5 seconden.

Credit: IMO.

Sommigen leggen verband met de komeet Nishimura, die dezer dagen in de buurt van de zon staat en net voor zonsopkomst te zien is, maar dat verband is onjuist. Hieronder enkele X-Tweets met beelden van de vuurbol.

En deze:

Het is nog niet bekend of fragmenten van de ruimtesteen op aarde terecht zijn gekomen. Als dat zo is spreken we van meteorieten. In Nederland werd slechts zes keer een meteoriet gevonden. Voor het laatst gebeurde dat in 2017 in Broek in Waterland. Bron: NOS.

Share

Speak Your Mind

*