28 april 2024

Landsat 8 brengt de Biesbosch in beeld

Dubbelklikken om te verbiesboscheriseren. Credit: NASA Earth Observatory image by Lauren Dauphin, using Landsat data from the U.S. Geological Survey.

De Biesbosch is een nationaal park vlakbij Dordrecht, een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied met z’n kenmerkende zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. Het gebied is grotendeels het gevolg van de grote St. Elisabethsvloed, die plaatsvond in november 1421, waarbij de dijken doorbraken en een groot gebied werd overstroomd. Naar schatting enkele duizenden mensen kwamen om bij die overstromingen. In 1994 werd het gebied uitgeroepen tot Nationaal Park en dat is nu vanuit de ruimte in beeld gebracht door de Landsat 8 satelliet met z’n OLI (Operational Land Imager) en wel op 8 juli dit jaar. De Biesbosch heeft z’n naam ontleend aan bies, een tot drie meter hoog opgroeiend gewas dat zich in het bijzonder leent voor allerlei soorten van vlechtwerk. Eind jaren zestig werden in de Biesbosch drie spaarbekkens aangelegd, Petrusplaat, Honderd en Dertig en De Gijster, welke je op de foto als de donkere vlekken ziet. De Biesbosch volgde oorspronkelijk de zoutwatergetijden, maar dat veranderde na de watersnoodramp van 1953. Als gevolg van die ramp werden de Deltawerken aangelegd en door de afsluiting van het Haringvliet in 1970 kwam er een einde aan de voorheen significante getijdenverschillen in de Biesbosch. Bron: NASA/Earth Observatory + Wikipedia.

Share

Comments

  1. Mooi plaatje. Gelukkig blijft de Biesbosch enigszins bespaard van al die PFAS-ellende daar. Het Dordtse drinkwater komt er immers ook vandaan.

    • Ja dat klopt. Meestal staat de windrichting vanuit Dupont-, Chemours meer richting Sliedrecht, waar ze er meer last van zullen hebben.

Speak Your Mind

*