27 april 2024

Japanse maanlander SLIM heeft de maannacht overleefd!

Credit: JAXA / Takara Tomy / Sony Group / Doshisha Univ

Zondagavond laat heeft de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA een signaal ontvangen van SLIM (voluit: Smart Lander for Investigating Moon), de Japanse maanlander die eerder – op 20 januari – een zacht landing op de maan had gemaakt. Op donderdag 1 februari brak op de plek waar SLIM geland was de nacht op de maan aan en zo’n nacht duurt daar welgeteld twee weken. Tijdens zo’n nacht wordt het -170 °C ter plaatse en SLIM was niet gebouwd om een dergelijke kou te weerstaan. Maar kennelijk waren de instrumenten van de lander en de elektronika daarin toch bestand tegen de kou en kon zondagavond weer contact worden gemaakt. En nu is er exact het tegenovergestelde aan de hand: het kan er nu door het zonlicht weer héél warm worden, tot wel 100 °C midden op de dag. Technici van JAXA kijken nu dus hoe ze de instrumenten van SLIM kunnen gebruiken zonder dat ze te heet worden. SLIM was verkeerd geland en daardoor was ‘ie op z’n kant terechtgekomen, waardoor de zonnepanelen in eerste instantie helemaal geen zonlicht ontvingen. Pas acht dagen na de landing was de zon zo gedraaid dat ‘ie wel zonlicht ontving, maar dat duurde maar enkele dagen totdat de maannacht inviel. Vandaag stuurde SLIM deze foto van de maan naar de aarde:

Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Mooie foto hoor 🙄 De voorgrond is duidelijk, maar wat is dat achterste?

  2. Bergen met kraters lijkt ’t wel. Ik heb het over de onderste foto. Het kan ook zijn dat het bovenste out of focus gedeelte van bovenaf gezien is met die kraters.
    Out of focus of niet, het hoort niet echt bij elkaar door de scherpe afscheiding. Met een beetje fantasie kun je er een enorme krater in zien waar het ‘out of focus’ begint. Alleen zweven er dan een paar rotsjes boven de krater. Dat zal toch niet het geval zijn.
    Beter hadden ze eens een mannetje mee moeten sturen zodat je niet dat halve werk hebt. Zal je net zien dat er geen geld meer is voor de bemande maanmissies in 2026.
    In een oud Teleacboek dat ik destijds gekocht had (Reis door de Ruimte), stonden toekomstplannen. We hadden al een kolonie op Mars moeten hebben terwijl we nu niet verder zijn dan een scheef maankarretje.

    Off topic,
    Het Teleacboek heb ik laatst meegenomen voor mijn kleinzoon van 6 jaar. Thema planeten en ruimte heeft hij nu op school. Hij is heel geïnteresseerd in de maan en planeten en weet de planeten in ons zonnestelsel al op rij op te noemen. Zo grappig dat hij op zo’n jonge leeftijd het over zonnestelsels heeft.
    Ik vertelde hem over het uitdijende heelal met het voorbeeld van de ballon met stippen. Hij ging meteen stippen zetten op een ballonnetje om te kijken wat het deed (hihi)
    Ik heb hem ook mijn AH ‘Reis door de Ruimte’ spaaractieboek gegeven. Volgens mij had jij toen ook nog die stickerplaatjes gespaard, Arie.
    Ach, hij is er zo blij mee 🙂

Speak Your Mind

*