2 mei 2024

Martin Schoenmaker

Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 50)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: Wat is dit? #84989

    Dat filmpje uit Japan is een timelapse. De individuele beeldjes uit de timelapse zijn opnamen met lange sluitertijd.

    De puntjes boven de berg zijn sterren. De beweging ervan is de normale beweging van sterren aan de hemel (versneld want timelapse).

    De felle stip op de voorgrond is lichtvervuiling. Het uitgaan valt samen met het lichter worden van de hemel-achtergrond (met andere woorden het wordt dag, de verlichting gaat uit).

    Het naar rechts bewegende licht is waarschijnlijk een auto. De timelapse zorgt ervoor dat het streepjes lijken en dat het heel snel gaat.

    Voor wie graag wil dat dit een filmpje van UFO’s is -> Het zijn UFO’s.
    Voor anderen: zie mijn uitleg.

    In reactie op: Mooi hè? Foto van Venus #83108

    Haha Monique,

    Tja… Sorry. Maar mooi statief! Volgens mij heb ik een soortgelijk statief, maar dan voor het dubbele geld…

    In reactie op: Mooi hè? Foto van Venus #83100

    Die klantenbinding zijn ze al een tijdje aan het doen. Niet alleen die Robbin dus 😉

    http://www.goggleboy.nl/ansichtkaart-coolblue/

    In reactie op: Mooi hè? Foto van Venus #82990

    Ik wil geen spelbreker zijn, maar dat hapje uit Venus is niet als gevolg van de schijngestalte. Waarschijnlijk is het de beweging van de camera, want de lampen in dat gebouw vertonen allemaal dezelfde schijngestalte 😉

    Die schoondochter van jou bakt mooie taarten!

    In reactie op: Welke telescoop om planeten te bekijken? #76630

    Nee dat heb ik niet. Saturnus is in bovenstaand filmpje zelfs een beetje ondermaats duidelijk zichtbaar.

    Ik heb met mijn telescoop ‘vroeger’ Saturnus ook wel eens bekeken toen deze hoger aan de hemel stond. Ik kan mij herinneren dat ik toen de cassini-scheiding in de ringen ook gewoon kon zien.

    Dat is met de huidige lage stand van Saturnus en de vele onrustige luchtlagen waar je door moet kijken, me nog niet weer opnieuw gelukt.

    Een jaar geleden heb ik Io’s schaduw over het wolkendek van Jupiter zien schuiven. Dat was wel een magisch moment. Heel duidelijk zichtbaar en vooral toen het maantje weer naast de planeet zichtbaar was, met de schaduw nog op het wolkendek gaf het een prachtig besef dat je naar iets in 3 dimensies zit te kijken.

    Misschien kwam dat moment nog het dichtst bij het gevoel van ‘is dit echt?’

    Ik heb daar toen deze animatie van gemaakt

    Monique heeft hem al eens eerder gezien. Voor Jan, dit is de bewerkte versie. Het was een filmpje zoals je in mijn vorige reactie gezien hebt, maar dan opgeknipt in stukjes van 2 minuten waarna elk videobeeldje (met 30 frames per seconde zijn dat er al gauw 3600) als fotootje door een speciaal programma gehaald is die het beste van al die beeldjes combineert tot 1 foto. De 21 resulterende zogenoemde ‘stacks’ heb ik vervolgens weer in een animatie gezet. Deze animatie beweegt een aantal keer ‘heen-en-weer’.

    In reactie op: Welke telescoop om planeten te bekijken? #76595

    En hier nog een tweetal filmpjes zodat je ziet hoe Jupiter en Saturnus er uit zien door mijn telescoop. Dit keer onbewerkt, want het filmpje van mijn vorige reactie heeft flink wat bewerkingsstappen ondergaan.

    In reactie op: Welke telescoop om planeten te bekijken? #76594

    Hoi Jan,

    In dit draadje hier op de Astrocorner heb ik bijna een jaar geleden mijn eerste stapjes tot het fotograferen (filmen) van Jupiter beschreven.

    Over dit fotograferen ben ik bezig met een reeks blogs hier op Astroblogs waar je nog een paar voorbeelden vindt van de beelden die ik kan zien met mijn telescoop.

    Een zeer simpele telescoop gebruik ik, die zo nu en dan op marktplaats voorbij komt voor onder de 100 euro – heb zelfs al eens exact mijn telescoop voor 25 euro zien staan.

    Het betreft hier niet een lenzenkijker (of refractor zoals Arie schrijft) maar een reflector ook wel bekend onder de noemer spiegeltelescoop. Het is wel een klassiek geval met afwijkende maten enzo 😉

    Mocht je een nieuwe telescoop willen aanschaffen dan raad ik je aan te kijken naar Dobson telescopen. Dit zijn spiegeltelescopen op een eenvoudig ‘statief’ die voor de beginnende kijker eenvoudig te bedienen zijn en qua lichtopbrengst/prijsverhouding het gunstigst er van af komen.

    Het nederlandse Astroforum.nl heeft een pagina met een schat aan informatie voor mensen die een telescoop willen aanschaffen.

    Hieronder zie je mijn laatste filmpje geschoten met mijn compact camera door mijn telescoop. Dat was afgelopen zaterdagnacht tussen 22:50 en 23:05. Je ziet Jupiter met een aantal van haar manen. Degene die het dichtst links van Jupiter te zien is, heet Ganymedes. Ik wist dat deze zich bijna in de schaduw van Jupiter zou gaan begeven en je ziet inderdaad het maantje verdwijnen.
    Dat het meest linkse maantje ook verdwijnt lag aan de manier van filmen (hij floept daarna dan ook weer een beeld…)

    In reactie op: APOD van ISS voor Saturnus (b)lijkt hartstikke nep #75466

    Inmiddels heeft de fotograaf ook toegegeven dat de boel nep is. Zie het discussieforum van APOD: http://asterisk.apod.com/viewtopic.php?f=9&t=35581&start=75#p253426

    In dat zelfde forum deelde iemand ook een filmpje van een echte transit!

    In reactie op: APOD van ISS voor Saturnus (b)lijkt hartstikke nep #75419

    Op Facebook wordt er ook al heftig over gediscussieerd. Deze post bijvoorbeeld…

    In reactie op: Zingende Astroblogger #73415

    We zijn als 4e geeindidgd. Winnen was ook totaal niet ons doel 😉

    In reactie op: Astrofotografie #71555

    Ben de 14e september even aan het prutsen geweest met mijn camera op een montering die kan volgen. 18 fotootjes van 10 seconden op 4000ISO gestacked met Deep Sky Stacker en bewerkt in Photoshop. Grappig dat ik de Halternevel M27, nog nooit door de telescoop bekeken heb en het nu voor het eerst zie op een fotootje van mijn compact camera 😛

    Halternevel

    In reactie op: The Martian – (scifi) boek #68135

    Nog een leuk interview met een boel technologische achtergronden bij het verhaal en de daarin gebruikte technieken.

    In reactie op: The Martian – (scifi) boek #67817

    Dit is Andy Weir overigens, die allerlei achtergronden bij het boek verteld. Zo is het realisme op 1 moment even volledig afwezig. Andy legt namelijk o.a uit dat een stofstorm op Mars niet in staat zal zijn om veel schade aan te richten. Het enige moment dat Andy realisme even aan de kant schuift is dus het allereerste begin van het boek.


    (here be spoilers!)

    In reactie op: The Martian – (scifi) boek #67816

    Ooooooohhhhh zo benieuwd. Het boek heb ik dankzij deze post van jou Monique in April op mijn verjaardag gekregen. Ik had hem zo uit! Nog bedankt voor de tip!

    In reactie op: Adapter voor Canon EOS 700 D DSLR #67029

    Wow… nu ben ik jaloers… Ben benieuwd wat er gebeurt wanneer ik zo’n mega grote camera aan mijn fragiele elfje hang….

    Ik kijk uit naar je eerste Jupiter of Saturnus! 😉

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 50)