20 juli 2018

Weer eens wat anders dan een ISS transitie: een Tiangong-1 transitie

Copyright: Thierry Legault - Tiangong1_1
Af en toe plaatsen we hier blogjes over de zogenaamde ‘transities’, die plaatsvinden als het internationale ruimtestation ISS gezien vanaf een bepaalde plek op aarde voor de zon of de maan lang schuift. Astroblogger Olaf van Kooten had een paar dagen terug het geval van een transitie van het ISS voor de maan langs – overdag gefotografeerd – en op 28 mei 2011 was het een trio Astrobloggers gelukt om zelf zo’n transitie voor de zon langs vast te leggen. Maar helaas pindakaas voor de Amerikanen en Europeanen en andere ISS-bekostigers, het ISS is tegenwoordig niet het enige ruimtestation dat daarboven in de ruimte drijft. Tegenwoordig is er ook een heus ruimtestation van China in de ruimte, de Tiangong-1, momenteel bevolkt door drie astro… eh… tainkonauten. Het is lang niet zo groot als het ISS, maar ook dat station passeert af en toe de zon of de maan. Zoals hierboven gefotografeerd door de Fransman Thierry Legault, die een reputatie van het volgen van ISS-transities op z’n naam heeft staan – zie als voorbeeld deze en deze astroblogs. Op 16 juni heeft hij de Tiangong-1, met daaraan vastgekoppeld de

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.