22 juli 2018

Paas vs Philipse bij KVDB: is geloof in God niet achterhaald?

Paas_Philipse
Gisteravond was er bij Knevel en van den Brink een reuze interessant debat tussen theoloog Stefan Paas en filosoof Herman Philipse over de vraag of geloof in God niet achterhaald is. Normaal gesproken zou ik over deze gewaagde vraag – zo zou ik het toch wel willen omschrijven – op de Astroblogs geen aandacht besteden, ware het niet dat in het debat diverse keren het heelal erbij werd gehaald. Zo kwam Paas aan met het ‘Kosmologische Argument’, waarmee het bestaan van God zou worden bewezen: alles wat bestaat moet een oorzaak hebben, dus ook het leven en de aarde. Die oorzaak moet buiten tijd en ruimte liggen en dan kom je volgens hem al snel bij een omschrijving uit dat dicht in de buurt komt van wat mensen God noemen. Philipse daarentegen noemt het geloof in God achterhaald, niet alleen omdat we door de ontdekkingsreizen geleerd hebben dat er vele culturen zijn met even zovele godsdiensten, soms met

Reacties

 1. Ik geloof in het Schrift en het woord van de Heere. Maar ik meen ook dat Genesis niet te letterlijk moet worden genomen. Hij schiep het Al in 7 dagen, maar een dag van de Heere is 1000 jaar voor ons, volgens de Bijbel (ook dat moet niet te letterlijk worden genomen). Dus ik zie niet in waarom het geloof in God en wetenschap elkander moeten uitsluiten.

  • Er zijn religies waar geloof en kennis beide deel uit maken van de religie. Helaas is in het voor ons bekende christendom het stuk kennis verbannen. In de eerste eeuwen nadat jezus overleden was en de bijbel samengesteld werd woedde er een soort strijd of de religie op basis van geloof of kennis moest worden. Helaas ‘of’ en niet ‘en’. Het geloof heeft het gewonnen en het kennis gedeelte is verbannen en door de millenia heen als ketterij bestemeld, genoeg mensen door de eeuwen heen die hiervoor ter dood zijn veroordeeld in de poging van het vaticaan dit uit te roeien.
   In 1945 is het evangelie van thomas gevonden in egypte bij het plaatjes nag hamadi, deze vormen de basis voor de huidige gnostiek. Hierin wordt een hele andere jezus besproken en wordt ook meer geleerd over wat het leven en de werkelijkheid is. De kennis is globaal vergelijkbaar met wat er ook in het boeddhisme of hindoeisme wordt geleerd.
   Misschien verschillen we in de precieze details, maar ik ben het zeker met je eens dat geloof en religie elkaar eerder aanvullen dan uitsluiten. Zelfs Einstein zei dat het boeddhisme het dichtst bij de wetenschap staat.

   Edit:oja, als je in de kerk over de gnostiek begint worden veelal de wijsvingers gekruisd naar je toe gericht om den duvel uit je te verbannen 🙂

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Interessant. Is dat evangelie van Thomas ergens in het Nederlands te lezen?

    groet,
    ongelovige Thomas (Gert, alias Enceladus)

    • Enceladus Enceladus zegt:

     De vraag stellen is hem beantwoorden. Gevonden: http://www.thomasevangelie.nl/

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Een google vindt heel veel 🙂

      Bram Moerland heeft ook de nodige boeken uitgebracht over de gnostiek. Uiteraardt dan ook een site over het evangelie van thomas met elke logion, uitspraak van jezus, met toelichting van bram zelf en parallellen. Vooral deze extra uitleg kan handig zijn voor als je niet bekend ben met de materie en wat meer uitleg wil dan alleen het logion.
      http://www.gnostiek.nl
      http://www.thomasevangelie.info/

      Ik zie ook dat ze op thomasevangelie.nl zenmeester jezus noemen, dit komt omdat jezus zijn kennis uit het boeddhisme zou hebben na het bestuderen van boeddha. Wellicht daarom de overeenkomsten met het boeddhisme 🙂 Het genezen van jezus zou hij dan ook van boeddha hebben overgenomen.

     • Ik heb thuis nog een papieren versie van allerlei ‘apocriefen’, inclusief het Evangelie van Thomas. Ik had ooit een verzamelwoede van allerlei kerkelijke geschriften,over pauzen en oer-christelijke geschriften. Hieronder de voorkant – ziet er niet meer uit. 🙂

      apocriefen

     • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

      Wauw, ik spaar tegenwoordig dat soort zaken! Niet persee christelijk dan, maar ik heb al een stuk of tien boeken uit rond 1900, daar zal dit paperas niet bij misstaan. Arie, verkoop je ‘m toevallig? 😛

  • Tom, waar haal je dan vandaan dat 1 dag staat voor 1000 jaar? Is dat gewoon een losse gok, is het ergens op gebaseerd? Als het gewoon uit de losse pols is, dan zou je met even veel recht kunnen zeggen dat 1 dag in de Bijbel staat voor 1 microseconde of voor 1 miljard jaar.

   • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Er zit toevallig een Christelijke vriend naast me, en volgens hem staat dat ergens in het Nieuwe Testament 😉

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

     Ah, na enig zoekwerk heb ik ‘m. 2 Petrus 3:8-14 schijnbaar 😉

     • Ja klopt, daar staat het. “voor de Heer is één dag als duizend jaar en duizend jaar als één dag.”. Eh… helaas pindakaas, apocrief boek is niet te koop, Maar ik heb ‘m ooit ergens in een antiquariaat gekocht, je ziet de prijs op de kaft staan. Dus wie weet moet je dat ook gewoon gaan doen. Op die manier ben ik ook aan andere, tamelijk zeldzame boeken gekomen. Wat dacht je van een ‘Rituale Romanum’, een handboek voor priesters, met daarin o.a. excorsisme geschriften (‘recede ergo in nomine de Patris, de Filli et de Spiritu Sancti’, dat soort dingen). En helemaal zeldzaam: een ‘Pontificale Romanum’, hét handboek van de Paus, waarin o.a. staat hoe de beste man koningen en keizers moet zalven.

     • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

      Wauw geweldig 😀 O_O

     • Zoals Tom al zei, je moet het niet te letterlijk nemen die duizend jaar. Want dan klopt er iets meer niet, namelijk de aarde is volgens de bijbel rond de 6000 jaar oud terwijl god alles in 6 dagen schiep met de zevende dag als rustdag, uhm, dat maakt al 7000 jaar. En volgens het scheppingsverhaal schiep god de mens pas op de zesde dag, genesis 1:26-31. Dat zou de mens niet ouder dan 1000 jaar kunnen maken daar we nu op het eind van de zesde dag zitten en gaat de zevende, rustdag, een dezer jaren pas in.

      Petrus 3:8-9

      8 Eén ding mag u niet over het hoofd zien, geliefde broeders en zusters: voor de Heer is één dag als duizend jaar en duizend jaar als één dag.

      Misschien is dit wel een lesje relativiteit! 🙂
      Of dat in het goddelijke geen tijd heerst, het tijdsloze. In het goddelijk is alleen de pure energie aanwezig, net als je ziel pure energie is. Pas als energie zich manifesteert zal het zich in de tijd bevinden. (Dit laatste is overigens waar ik zelf mee kwam over wat tijd is, gemanifesteerde energie.)

     • Theo+Lockefeer zegt:

      Maarten van Rossum zei in zijn oudejaarsconferentie 2010 : als ik te ver afdwaal moet je een seintje geven………………… lijkt me hier van toepassing 😉

     • Dat kan je vinden, maar wat precies vind jij een afdwaling? (voordat ik een verder antwoord geeft 🙂 )

 2. Theo+Lockefeer zegt:

  ( naar Isaac Asimov)

  ik geloof in observatie,meten en redeneren bevestigd door
  onafhankelijke deskundigen.
  Ik wil alles geloven , het doet er niet toe hoe wild of belachelijk
  iets is als er BEWIJS voor is.
  Echter : deste wilder en belachelijker iets is deste steviger en solieder
  het bewijs zal moeten zijn.

  ( naar Carl Sagan)

  de claim dat er een god is kan als buitengewone claim aangemerkt
  worden. Voor buitengewone claims is een buitengewone bewijslast
  vereist en aan die vereiste voldoet de godsclaim in het geheel niet.
  Dus kan die claim verworpen worden.

 3. Theo+Lockefeer zegt:

  @rudiev

  ik kan me wel in onderstaande (oude) definitie vinden………..

  Eene afdwaling, is de afwijking van het goede pad, het koesteren van een dwaalbegrip en, daaruit voortvloeiend, het plegen eener verkeerde daad, het doen eener zonde. In zooverre dus synoniem met zonde. Breng hem zacht zijne afdwaling onder het oog en hij zal tot inkeer komen.

  de discussie dient toch te gaan over : is geloof in God niet achterhaald?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.