16 juli 2018

Bewijzen ontdekt voor nieuwe grote meteorietinslag

meteorite impact

200 miljoen jaar geleden heeft er op de wereld een grote meteorietinslag plaatsgevonden. De vermaarde paleontoloog Jan Smit maakt dat komend voorjaar bekend op een congres in Wenen. Smit heeft in Montenegro sporen gevonden van een grote meteoriet. Smit: ‘Het betreft een kleilaag en de aanwezigheid van iridium: een stof die wijst op een buitenaardse inslag.’

Dat er op aarde meerdere grote meteorietinslagen hebben plaatsgevonden die het leven drastisch veranderden, wordt al langer vermoed. Maar wetenschappelijk bewijs ontbrak tot nog toe. Smit: ‘De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden in Mexico neerkwam, is de enige bewezen grote inslag. Daardoor verdwenen de dinosauri

Reacties

  1. Ehm… ze refereren hier toch niet naar het einde van de Perm? Onlangs zag ik in een documentaire dat ook toen een gigantische (groter dan die in Mexico) meteoriet mogelijk een bijdrage leverde aan de massaextinctie.
    Dit was echter een theorie. Toch vond dat plaats zo’n 250 miljoen jaar geleden en niet 200 miljoen jaar geleden.

  2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Nee, ze refereren naar het einde van het Trias 😉

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.