14 augustus 2018

Handig, alle 110 Messierobjecten op één kaart

2000px-MessierStarChart.svg_

De Franse kometenwaarnemer Charles Messier (1730-1817) had zo genoeg van al die vlekjes aan de hemel die op kometen leken, maar het niet waren, dat hij tussen 1771 en 1784 al die wazige vlekjes ging catalogiseren, zodat ze niet meer konden worden verward met echte kometen. Dat leidde in eerste instantie tot een catalogus van 45 objecten, later door Messier zelf uitgebreid tot een lijst van 103 objecten. Messier’s assistent Pierre M

Reacties

 1. André Heijkoop zegt:

  De Messiermarathon heb ik al eens in Melissant met redelijk succes afgerond. Een week na nieuwe Maan dus eigenlijk te laat, maar de omstandigheden waren toen perfect, de gehele nacht kurkdroog en zeer transparant. Vanwege de (storende) Maan waren M1 en M35 zeer lastige objecten. Toch 95 Messiers die nacht gezien met mijn 14″ truss Dobson. Henk had er met behulp van GoTo eentje meer.
  Tegenwoordig kijk ik door een 24″ truss Dobson en die lijkt mij niet echt geschikt voor een Messiermarathon. Daar komt ook nog bij dat ik dit jaar weer deelneem aan een van de weinige starparty’s van Nederland, het Achterhoekweekend.
  Probeer maar eens tijdens zo’n weekend met een 24″ een Messiermarathon uit te voeren. Hoogst waarschijnlijk sta ik weer een gehele nacht op M51 gericht (-;
  De eerste keer dat ik op dat Achterhoekweekend aanwezig was viel ik om van verbazing toen ik getuige was van een Messiermarathon van een van de aanwezigen daar. Ik dacht dat het visueel waarnemen van 95 Messiers in 1 nacht al een grote prestatie was, maar datzelfde truckje uitvoeren en, om te bewijzen dat je ze ook echt gezien hebt, ze dan ook gelijk maar even te schetsen….. Respect !

  BTW
  De weersvooruitzichten voor een messiermarathon zijn op dit moment gunstig. Hopen dat dit zo blijft.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.